Eva Franchell

Miljöpartisterna mognar långsamt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Miljöpartiets mognadsprocess fortskrider.

I sitt förslag till parti­program har flera av de gamla flumförslagen som medborgarlön och friår försvunnit. I stället har Yvonne Ruwaida och hennes arbetsgrupp valt att fokusera på arbete och företagande. Miljöpartisterna vill visserligen fort­farande förkorta arbetstiden, men de längtar inte bort längre.

Nu vill de vara med och skapa de nya­ ­gröna jobben.

Deras egen gröna arbetslinje kan ­säkert sätta press på både alliansen och Socialdemokraterna. Miljöpartiet är och förblir landets bästa miljö­lobbyister. Det är bra om de också ­lägger sig i hur pensionspengarna ­placeras.

Men när det kommer till andra eventuella samarbetsfrågor blir program­förslaget mer obegripligt, som i skrivningen ”varken ideologiska motståndare eller förespråkare till om välfärds­tjänster utförs privat eller offentligt”.

Vad betyder det? Och vad menar de med att vinsten i välfärden ska återinvesteras i verksamheten – eller delas ut till ägarna i rimliga proportioner?

Det är inte lätt att spela med alla. ­Risken finns att miljöpartisterna till slut bara blir nyttiga idioter på de ­andras spelplan. Se bara hur Miljö­partiet utnyttjats av Moderaterna i flyktingfrågan.

Det är möjligt att den gröna velig­heten försvinner i det fortsatta programarbetet. Miljöpartiet har valt att vara extremt öppna med den processen. Medlemmar och vanliga väljare kan delta i debatten på en särskild hemsida. I sin kommunikation är Miljö­partiet det moderna partiet.

I den praktiska politiken har partiet ­kanske inte riktigt nått samma mognad än.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN