Mejla

Eva Franchell

Vargjakten en ren provokation

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vargen offras när Centerpartiets ministrar jagar väljare.
Vargen offras när Centerpartiets ministrar jagar väljare.

Det handlar inte om vargar längre.

När Centerpartiet driver igenom licensjakt på 16 svenska vargar i vinter är det väljarna man har för ögonen. Den sista spillran av partiets väljarkår bor ju i vargreviren.

Efter den urbana debatten om fri invandring och månggifte var Centerpartiet tvunget att hitta en riktig landsbygdsfråga. Det är därför vargarna offras. För att rädda Centern kvar i riksdagen och Alliansen kvar i regeringen.

Det här handlar inte om vargarna. Inte om djurens fortlevnad eller om landsbygdsbefolkningens rättmätiga rädsla. Det här handlar bara om Centerpartiet.

Drivit på

Naturvårdsverket bekräftade i dag att det blir jakt på varg. Ryktet läckte ut redan i går via Ekot och TT, men det har inte varit någon hemlighet att jordbruksminister Eskil Erlandsson och miljöminister Lena Ek har drivit på för licensjakten.

Efter EU:s nej till jakten är det svenska beslutet en ren provokation.

Strax före jul skrev EU:s miljökommissionär Janez Potocnik ett kritiskt brev till sin svenska kollega Lena Ek. Efter det brevet var Naturvårdsverkets bedömning att det inte skulle bli någon jakt i vinter. Frågan är hur mycket Erlandsson & Ek tryckt på för att få verket att ändra sig om vargjakten?

– Det här är på gränsen till ministerstyre, menar Tom Arnbom på Världsnaturfonden.

EU-domstolen

Trots hot om EU-domstol blir det nu jakt och den börjar redan i morgon i Västmanland, Dalarna, Örebro och Värmland. Det är bråttom om man vill skjuta djuren innan parningen. Enligt uppgift ska en tredjedel av den reproduktiva delen av vargstammen skjutas, åtta föräldradjur från åtta olika flockar.

Men det handlar som sagt inte om att rädda vargarna utan om regeringens bedrägliga rovdjurspolitik. Väljarna har lurats att tro att om bara jägarna får skjuta några vargar så kommer det att planteras in nya friska exemplar i stället.

Men hittills har inte ett enda djur placerats ut i de svenska skogarna. Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren konstaterar att det nu bara handlar om en tredje jaktperiod.

Det är möjligt att den frälser några centerväljare, men fler kommer att försvinna när "regeringens gröna röst" sviker i miljöpolitiken.

Och då blir frågan snarast vem som utrotas först. Vargen eller centerpartisten?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN