Mejla

Jonna Sima

Dömda ska inte driva hemtjänst

Undermålig kvalitetskontroll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hemtjänsten har länge saknat kvalitetskontroller.
Hemtjänsten har länge saknat kvalitetskontroller.

LEDARE

Låt de sista ljuva åren bli de bästa i vårt liv. Lasse Stefanz gråtmilda dansbandsklassiker framstår i dag för allt för många som ett hån. Låga pensioner, ensamhet och tidspressad hemtjänst är knappast de bästa förutsättningarna för en trygg och trivsam ålderdom.

Att dessutom riskera att ens gamla mamma blir omhändertagen av dömda brottslingar kan låta som en mardröm. Men enligt den granskning som tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren (KA) gjort av hemtjänstföretag har 34 personer, som är firmatecknare eller sitter i företagens styrelser, dömts för bland annat ekonomisk brottslighet, misshandel och narkotikabrott. Sammanlagt har tidningarna granskat 496 hemtjänstföretag som har avtal med någon av Sveriges kommuner.

Inga lämplighetsbedömningar

Under lång tid har det bara krävts avtal med den kommun man vill verka i för att driva ett hemtjänstföretag i Sverige. Några lämplighetsbedömningar har inte gjorts.

– Researchen måste bli bättre. Nu verkar det som att vem som helst kan komma in, säger Kristoffer König, regionalt fackligt ombud för Kommunal i Örebro, i artikeln.

Han företräder personal på hemtjänstföretaget A-gruppen vård och service. I oktober sa Örebro kommun upp avtalet med företaget. Då hade A-gruppen miljontals kronor i skatteskulder och personalen hade slutat gå till jobbet, vilket innebar att äldre blev utan besök. Delar ur personalen har fortfarande, tre månader senare, inte fått ut någon lön. Örebro kommun skyller på bristande kontroller, som man nu säger sig ha åtgärdat.

Nya krav ställs på hemtjänsten

Sedan den första januari i år har kvalitetskontrollerna för hemtjänstföretag skärpts. Numera är det obligatoriskt med tillstånd för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att bedriva hemtjänst. Det är verkligen hög tid. Vansinnet med kriminella inom hemtjänsten går förhoppningsvis mot sitt slut.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Maffian skor sig på hemtjänsten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hemtjänst

Kommunal

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg