Mejla

Jonna Sima

Lyssna på Greta – annars dör vi

Klimatet kan bli nyckeln till regeringsfrågan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Tunberg har talat för världens ledare på klimatmötet i polska Katowice.
Greta Tunberg har talat för världens ledare på klimatmötet i polska Katowice.

LEDARE

Av barn och fyllon får man höra sanningen brukar man säga. Sällan har det ordspråket stämt bättre in än på Greta Thunberg. Femtonåringen från Stockholm har lyft klimatfrågans relevans inte bara här i Sverige utan faktiskt i stora delar av världen.

Hennes budskap är kristallklart: Rika länder som Sverige måste minska sina utsläpp med minst 15 procent varje år för att nå tvågradersmålet.

Men är Greta Thunberg för den sakens skull Jesus efterträdare?

Gretas beslut att sittstrejka utanför riksdagen varje fredag sedan skolan började i augusti har spridit sig och väckt starka känslor ända in i Australiens parlament.

Det är en alldeles enastående bedrift.
Men är Greta Thunberg för den sakens skull Jesus efterträdare?

Det twittrade Limhamns kyrka på skoj i helgen. Den skånska kyrkan har profilerat sig på Twitter med sin humoristiska ton och humanistiska grundhållning. Men när de med tydlig glimt i ögat skrev: "Jesus från Nasaret har nu utsett en av sina efterträdare, nämligen Greta Thunberg." valde vissa givetvis att tolka det som olämpligt, för att inte säga hädiskt.

Oroväckande humorkris

Världen har tydligen inte bara problem med en accelererande klimatkris utan också en brist på humor som känns nästan lika oroväckande.

Greta Thunberg har sagt att hon kommer att fortsätta sitta utanför riksdagen varje fredag ända tills Sveriges klimatpolitik ligger i linje med Parisavtalets tvågradersmål. Och det är just för det avtalet som 30 000 deltagare från 200 av världens länder möts på klimattoppmötet i polska Katowice som inleddes i helgen.

Omställningsarbetet har gått för långsamt sedan Parisavtalet slöts 2015. Fortsätter det i samma tempo riskerar vi att genomsnittstemperaturen på jorden stiger med hela 3,2 grader till år 2100, menar forskarna och FN:s klimatpanel IPCC. Konsekvenserna blir i så fall katastrofala, med ökande extremväder och flyktingströmmar som följd.
I det läget vill Moderaterna slopa flygskatten.

”Världens ledare uppträder som barn”, sa Greta Thunberg träffande i går i sitt tal på plats i Katowice.

Två veckor framöver är det dessa ledares uppgift att förhandla fram hur Parismålen ska uppfyllas konkret. Frivilliga åtaganden måste ersättas med bindande löften, framför allt från de största utsläppsländerna Kina och USA.

Som att röka fem cigaretter om dagen

De som nu åker till klimattoppmötet i Katowice kommer till en stad i Polens "kolbälte". Att andas i Katowice är som att röka drygt fem cigaretter per dag.
Men för polackerna är kolen något mer än bara en energikälla – det är en nationalsymbol.

Kolindustrin är ett illustrativt exempel på att klimatkrisens lösningar måste ha ett tydligt jämlikhetsperspektiv. Det går inte att lägga ned kolgruvor utan att erbjuda gruvarbetare och Polens energikonsumenter vettiga alternativ.

Paris brinner, men i grunden är det på grund av ökande orättvisor och inte för fossilbränslen i sig.

Det är bara att titta på Frankrike och rörelsen "De gula västarna".

I helgen protesterade de under Triumfbågen i Paris och satte eld på bilar och krossade skyltfönster. Paradgatan Champs-Élysées fylldes med tårgas. Den franska regeringen har höjt priserna på bensin och diesel och fått jordbrukare och glesbygdsbor att bli fly förbannade.

Paris brinner, men i grunden är det på grund av ökande orättvisor och inte för fossilbränslen i sig.

Kan dyrka upp låsningen i regeringsfrågan

Marknaden kommer inte att lösa problemen åt oss, det krävs global solidaritet och att vi rika länder når nollutsläpp utan att skapa social oro.
Här på hemmaplan borde klimatfrågan kunna bli den nyckel som dyrkar upp låsningen mellan Stefan Löfven, Annie Lööf och Jan Björklund. Moderaterna kommer ju aldrig driva på för en grön omställning.

Nu har vänstern och den politiska mitten sin stora chans att sjösätta en radikal plan för att Sverige ska nå de klimatmål till 2030 som riksdagen klubbade igenom förra sommaren.

Men då krävs det såklart att de slutar uppträda som barn.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

De kastar sten mot elitens klimatpolitik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatmötet i Katowice 2018

Klimatförändringar

Klimathotet

Katowice

Greta Thunberg

Stefan Löfven

Annie Lööf