ÅSIKT

Dödskjutningen i Husby är en tragedi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I maj förra året dödade polisen en man i Husby. I kväll sänds SVT:s Uppdrag Granskning som granskat vad som egentligen hände.

I maj förra året störtade polisen in i Lenines lägenhet och sköt honom till döds. I kväll klockan 20 sänds SVT:s Uppdrag Granskning (UG) där de granskat vad som egentligen hände den där natten i Husby.

Viftade med kniv

Lenine, 68 år gammal var inte känd hos polisen. Den 13 maj tidigt på kvällen hade han och hustrun Arja Relvas–Martins just kommit hem från krogen. Anja berättar för UG att Lenine blivit provocerad av att det stod en väktarbil utanför deras bostadshus. Han tog därför fram en kniv och gick ner till väktarna för att vifta med den. Därefter gick han tillbaka in i lägenheten. Enligt hustrun var det hela "teater" från hans sida.

Olika uppfattningar

Väktarna kontaktaktade polisen och gjorde en anmälan om olaga hot.

Därmed inleds en 2,5 timmar lång insats från polisen. När Uppdrag Granskning intervjuar de inblandade poliserna verkar det ha funnits olika uppfattningar om vad som var syftet med själva insatsen.

Insatschefen menar att han fått uppgifter att en hotfull man med kniv gått in i en lägenhet där en kvinna befann sig. Han verkar inte ha förstått att paret var gifta med varandra.

Medan den första polispatrullen på plats uppfattade inte alls Lenine som hotfull mot Arja. Den analysen verkar inte ha gått tillbaka till insatschefen.

Det ödesdigra skottet

Insatsstyrkans förhandlare - som också var på plats - uppfattade inte heller att det fanns något hot.

När fyra piketpoliser till slut stormar in i lägenheten och separerar Anja och Lenine hade händelseförloppet kunnat ta en annan vändning.

Om nu piketpolisens syfte var att rädda Arja från Lenine hade de kunnat vänta ut honom - nu när hon var i säkerhet. Men i stället skjuts Lenine i huvudet från nära håll. 

Poliserna ger olika versioner av hur dödandet gått till.

Skottet fick ödesdigra konsekvenser.

Fördes aldrig till sjukhuset

En timme efter att Lenine dödats gick polisen ut med uppgifter till media om att mannen förts skadad till sjukhus. Men flera vittnen som stod utanför bostadshuset såg aldrig någon ambulans. Först dagen efter korrigerar polisen bilden av vad som hänt. Att Lenine aldrig fördes till sjukhus.

Sådana misstag har polisen inte råd med. Speciellt inte i ett område där relationen mellan polis och invånare redan är ansträngd. Och som vi vet blev skottet mot Lenine den tändande gnistan för förra vårens upplopp i Husby.

Sex av tio

Under de senaste tio åren har polisen dödat tio personer i Sverige. Sex av dem hade någon form av psykisk ohälsa.

Det är oklart hur Lenine mådde, men enligt hustrun hade han börjat ta ångestdämpande mediciner. Människors hälsa ska inte avgöra utgången av polisens insatser. Frågan är om polisen har rätt kompetens att hantera insatser med människor som mår psykiskt dåligt?

Flera poliser självkritiska

I förhören förklarar den polis som sköt Lenine att "man gjorde allting rätt" och "alla gjorde ett kanonjobb, ingen har gjort någonting fel". Flera poliser är dock mycket självkritiska.

Förundersökningen är inte klar men oavsett vad den kommer att visa måste slutsatsen vara att den här insatsen är ett misslyckande och en tragedi för polisen, för samhället och inte minst för Arja Relvas–Martins.

- Jag tänker på Lenine som en fri fågel just nu, säger Arja i slutet av programmet.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM