ÅSIKT

Ryanair hör inte hemma på Sveriges flygplatser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Flygbolagens värsting. Vd:n Michael O'Leary gör tokiga utspel och förföljer sina medarbetare.
LEDARE

Egentligen är det väl inget som överraskar med Ryanair, flygbolagens enfant terrible, längre.

Under vd:n Michael O'Leary har det ju bjudits på del dåraktiga utspel och rubriker: folk (läs: män) som flyger mellan Europa och Nordamerika ska få en avsugning, toalettbesöken under flygning ska kosta pengar, flygvärdinnorna viker ut sig och ståplatser ska erbjudas längst bak i planen.

Men allt är inte buskis och gubbsjuka med Ryanair.

De står också för en rent grotesk personalpolitik.

– Det är en ständig stress att flyga för Ryanair och det finns en skrämselkultur inom bolaget, berättade en anonym pilot för Södermanlands Nyheter i somras.

De är alltid anonyma, de anställda som riktar kritik mot företaget. Rädslan tycks ständigt vara närvarande.

Ryanair hotar regelmässigt att stämma tidningar och andra medier som berättar om hur det är att arbeta för dem. De hotade att stämma Södermanlands Nyheter när de publicerade citatet ovan. De har hotat att stämma Channel Four i Storbritannien för ärekränkning när de publicerade

liknande berättelser från piloterna.

På forumet The Professional Pilots Rumour Network, PPRuNE, har Ryanair-piloter och annan flygpersonal hittat en tillflyktsort där de ostört kan prata om sina arbeten.

Eller, ja, det var vad de trodde.

I dag berättar Sveriges Radios Ekonyheter hur Ryanair begärt ut IP-adresserna för personerna som skrivit om bolaget på PPRuNE. Man fick tag adresserna och har nu börjat avskeda och stämma sin personal.

Enligt SR hanterar Irlands domstolar just nu ett tjugotal rättsprocesser där Ryanair stämt främst piloter, men också mediaföretag. Personalen ska hålla käft och lida i tysthet.

Vad ett sådant arbetsklimat kan få för konsekvenser för flygsäkerheten vågar man knappt tänka på.

I dag flyger Ryanair från Ängelholm, Säve, Jönköping, Kalmar, Karlstad, Malmö, Skellefteå, Nyköping, Västerås och enligt TCO har många av kommunerna där Ryanair är verksamma avtal med bolaget.

De kommuner som har avtal med bolaget borde fundera­ på om Ryanairs jakt på sina anställda är en verksamhet de ställer sig bakom.

ARTIKELN HANDLAR OM