ÅSIKT

”Littorin slängde lagen om heltid”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Deltidare som förvägras heltid och förlorar a-kassa, har inte längre råd att jobba.

De kallas ”deltidare”. Kvinnorna i vården och omsorgen som med sina deltidstjänster ser till att medborgarna får sin service samtidigt som arbetsgivarna i kommuner och landsting kan minimera sina kostnader.

Deltidarna behövs på heltid men anställs på deltid för att lappa och laga vårdens och omsorgens scheman. De betalar vårdens besparingar med egna pengar – och kan inte leva på sin lön.

Detta är klassiskt för så kallade ”kvinnoyrken”. I vårdens, omsorgens och handelns många deltider lever myten om att kvinnor jobbar för ”kaffepengar” fortfarande kvar. Kvinnan behöver inte så himla hög lön för hon har ändå någon som försörjer henne. En man. Han står för hushållskassan, hon drygar ut den.

Det stämmer naturligtvis inte. Men unkna könsroller är seglivade och används som medveten eller omedveten ursäkt av arbetsgivare som tycker att heltid är alldeles för dyrt.

Den förra socialdemokratiska regeringen, med samarbetspartnerna Vänsterpartiet och Miljöpartiet, tog fram en lag om rätt till heltid. Alliansregeringen vann valet och slängde lagen om rätt till heltid i papperskorgen. I stället såg det nya högerstyret till att man bara får deltidsstämpla i 75 dagar.

Det får konsekvenser. Deltidare som förvägras heltid och förlorar rätten till a-kassa, har inte längre råd att jobba.

”Jag tjänar mer på att gå ut i heltidsarbetslöshet”, säger läkarsekreteraren Gun Jensen till P1 Morgon.

Fackförbunden Kommunal och Handels märker hur heltidsarbetslösheten ökar samtidigt som deltidsarbetslösheten minskar.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin tycker som vanligt inte att politiken har något ansvar för de deltidsarbetslösas situation. Han låtsas inte om att alliansregeringen har slopat lagen om rätt till heltid. I stället säger han åt deltidarna att skärpa sig:

”Man måste väl ändå ha ett ansvar att som privatperson fundera över: Är jag i rätt bransch? Jobbar jag med rätt saker? Är min

arbetsgivare vettig att jobba för? Näe!”

Det är samma alliansvisa som alltid. Fixa jobb genom att ge sig på de arbetslösa. Gör Sverige friskare genom att försämra för de sjuka. Fixa integrationen genom att skylla segregationen på personer med utländsk bakgrund: ”Acceptera och bli accepterad!”

Littorin gnäller lite passande på arbetsgivare som vägrar erbjuda sina anställda heltider. Det faller platt. Han har ju själv valt bort chansen att genom lagstiftning tvinga fram förändring. I Littorins värld är deltidare, kvinnor i serviceyrken, blott oansvariga privatpersoner.

avÅsa Petersen

ARTIKELN HANDLAR OM