FEGISEN

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt. (M)
Foto: Foto: Björn Lindahl
Fredrik Reinfeldt. (M)

LEDARE

24 JUNI 2009. Politiken ska vara ”på plats”, starkare än så uttrycker sällan Fredrik Reinfeldt sina politiska passioner. Hans riksdagspresentation av det förestående ordförandeskapet i EU påminde om den försiktige teknokratens. Läget är kärvt, sa statsministern: djup ekonomisk kris råder. Någon mer långtgående koordinering av den ekonomiska politiken inom EU är inte att vänta: den inre marknaden räcker. Reinfeldt tonade ner EU:s förmåga att övervaka de finansiella marknaderna: vissa länder motsätter sig nämligen den sortens offentlig reglering.

Sarkozy versus Reinfeldt

Stabilitet och ordning i ekonomin bör råda, sa Reinfeldt, trogen sin ängsliga ekonomiska ideologi. Men stora länder, exempelvis Frankrike, vill expandera sig ur den ekonomiska krisen. Sarkozy har ambitioner att reducera räckvidden i det svenska ordförandeskapet.

Något socialt protokoll, som den europeiska vänstern och fackföreningsrörelsen krävt, är inte att tänka på. Rättigheter och trygghet för löntagarna får helt enkelt inte plats på dagordningen, sa den blivande EU-ordföranden.

Oeniga om miljön

Konkreta program för att bekämpa arbetslösheten kommer inte att presenteras. Reinfeldt slog bestämt fast att välbeställda EU-länder inte ska stödja de fattigare: Sverige ska nämligen satsa på jobb i Sverige. Lettland måste därmed svälta ut sina medborgare för att, som Reinfeldt sa, visa sin ”återbetalningsförmåga”. En fråga och ett krav som de svenska bankerna aldrig ställt.

Miljö- och klimatfrågorna är helt avgörande men regeringarna är oeniga, sa Reinfeldt som en varning för ett förestående misslyckande eller möjligen som ett argument för att sänka ambitionsnivån.

Statsministern uttalade sig sympatiskt om asyl- och migrationspolitiken; den måste vara generös och bygga på rättstrygghet. Problemet är att EU driver en helt annan politik, framdriven av Fredrik Reinfeldts partivänner i södra Europa. Statsministern kunde tydligare distanserat sig från Berlusconi-ideologin. Han föredrog det överslätande: vi måste lyssna på deras argument för att de i sin tur ska acceptera våra. Det är illavarslande med tanke den långsiktiga migrationspolitik som ska växa fram under det svenska ordförandeskapet.

Högern domnierar

Reinfeldt sa att ordförandeskapet gällde hela Sverige. En något egendomlig nationalistisk markering. I EU står olika politiska ideologier och partier mot varandra. Efter EU-valet kommer unionen att vara massivt dominerad av den politiska högern. Den svenska oppositionen måste rimligen tillsammans med röda och gröna partier i Europa förhålla sig kritiskt granskande till EU-majoriteten, också om den svalt försiktige Fredrik Reinfeldt för ett halvår är EU:s ansikte.

OS

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN