Är Sverige ett rättslöst land?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tanken är mardrömslik. Den svindlar av obehag. Att som elvaåring låsas in i en cell med bara en galonmadrass och en galonkudde. Att kanske få sitta där ett helt dygn, utan kläder, för med kläderna kan man skada sig själv.

Jag kan inte ens föreställa mig ångesten.

Statens ungdomshem använder isoleringscellerna som bestraffning, visar Radioekots granskning. Vill du inte sova? Dricker du läsk ur flaskan? Stör du när någon tittar på tv? In i cellen med dig!

”Man trodde väl att det gick till så, när man väl var där inne. Det var ju ingen som hade berättat att det var fel. Jag såg på isoleringen som ett slags skamvrå. För i princip vad som helst kan ju ske där inne utan att det kommer ut”, säger Maria som varit på sluten ungdomsvård.

Lagen är tydlig. Isolering får bara användas som en sista utväg när barnen är så våldsamma eller berusade att ingen annat kan stoppa dem från att skada någon. Isolering får aldrig användas som straff. Radioekots granskning av 463 isoleringar under det sista halvåret 2008 visar att statens ungdomshem bryter mot lagen. Barn isoleras för att de inte gör som vuxna vill. Det är misshandel.

”En rättsskandal”, säger Barnombudsmannen.

Statens institutionsstyrelse, Sis, skärper sina riktlinjer och begär att cheferna för ungdomshemmen ska se över sina rutiner och se till att personalen känner till reglerna. Men generaldirektören Ewa Persson Göransson avfärdar samtidigt kritiken:

”Jag har ingen som helst anledning att tro att det rör sig om en systematisk felhantering. Det finns inga signaler om det. Men dokumentationen brister absolut.”

Så lätt kommer Sis inte undan. Barnombudsmannens jurister har gått igenom Radioekots material. Bara i en minoritet av fallen har personalen följt lagen, enligt vad som står i journalerna och besluten om isolering.

Ungdomshem som låser in barn som straff borde stängas på stört. Steg ett måste vara att Sis inte längre får granska sina egna ungdomshem. Det ska någon oberoende göra.

Hur kunde det bli så här? Är Sverige ett rättslöst land? Klart är att barn som har det svårt riskerar att utsättas för övergrepp.

När en statlig utredning intervjuade personer som var fosterhemsplacerade under andra halvan av 1900-talet öppnade sig helvetets portar. Fosterbarn vittnade om systematiska våldtäkter och grovt våld. Att tvingas äta uppspydd mat och att sparkas utför trappor.

I veckan avslöjades att en mamma i Stockholm har torterat sina tre små barn. Hon slog dem och skar dem. Barnen hölls fångna i lägenhetens misär. De sociala myndigheterna hade tidigare tagit ifrån mamman vårdnaden, men hon fick tillbaka barnen i våras. Hur kunde det ske?

Barnen på ungdomshemmen lever i svår social problematik. Vuxenvärlden har svikit och allt har gått snett. Ändå ger dessa barn inte upp. Samhället är skyldigt att hjälpa dem tillbaka.

Då sätts de i isoleringscell. Ja, det är en rättsskandal.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln