Nu går drevet efter Carlgren

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Första offret Här är det djur som sköts först i vargjakten på nyårsdagen. Nu rasar opinionen mot miljöminister Andreas Carlgren som så gärna tycks vilja vara älskad som naturens försvarare.
Första offret Här är det djur som sköts först i vargjakten på nyårsdagen. Nu rasar opinionen mot miljöminister Andreas Carlgren som så gärna tycks vilja vara älskad som naturens försvarare.

5 DECEMBER 2010. Vargjakt

På nyårsdagen föll snön över Bergslagen och resten av Dalarna och Värmland. Små kalla flingor som täckte landskapet i ett mjukt täcke.

De tusentals jägare som i lördags gav sig ut i skogarna i Mellansverige för att jaga varg möttes av nästan perfekt spårsnö. Ingen varelse, allra minst en varg, kunde röra sig utan att lämna avtryck.

Det, mer än något annat, gjorde den första vargjakten på 50 år till en snabb historia. I Dalarna och Värmland kunde jakten avlysas redan efter några timmar.

Måste försvara besluten

För Andreas Carlgren, miljöministern, är dock frågan långt ifrån avslutad. På några månader har han tvingats försvara en rad beslut som var för sig skulle diskvalificera varje minister i miljöopinionens ögon.

Det var Carlgren som i september fick presentera regeringens ja till förbifart Stockholm, Sveriges största motorvägsprojekt. Bara miljöministern själv förstår hur det går ihop med klimatpolitiken.

I november förklarade han, mångordigt och med otaliga bilder, hur Nordstreams gasledning genom Östersjön kommer att uppfylla miljökraven. Musslorna på Norra Midsjöbanken kommer inte störas.

Så, i december, har Carlgren fått stå som symbol för i vart fall den svenska delen av ansvaret för haveriet i Köpenhamn. Trots att ministern nu lovar nya tag har han knappats imponerat.

Så kommer då vargjakten.

Carlgren menar att jakten ska sätta stopp för inaveln i den svenska vargstammen. En ren barmhärtighetsgärning.

Det är naturligtvis struntprat. Om miljöministerns verkliga avsikt varit att komma åt hjärtfel, rygg och njurskador hos vargarna hade jakten organiseras på ett annat sätt, kanske som en mer generös skyddsjakt.

Beslutet om licensjakt på varg är politiskt, men inte nödvändigtvis bara partipolitiskt. Att tusentals jägare nu är en aktiv del av rovdjursförvaltningen medför ett stort ansvar. Kanske kan det göra frågan mindre infekterad. Det är inte säkert att den svenska vargstammen förlorar på det.

Imponerar inte

Carlgrens omskrivningar imponerar dock inte på miljöopinionen. Organisationer som Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen har med en röst fördömt jakten. Anmälningarna kommer att hopa sig hos EU-kommissionen de närmaste dagarna.

Miljöpartiets Maria Wetterstrand talar om jakten som ”väldigt riskfylld” och Svenska Rovdjursförbundet talar om kaos.

Till sist anslöt till och med det moderata ungdomsförbundet till Carlgrens kritiker.

Andreas Carlgren har anledning att drömma mardrömmar om vargar. Det måste kännas bittert för en miljöminister som så gärna tycks vilja vara älskad som naturens försvarare.

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.