Pride – på liv och död

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Natten mot måndagen blev RFSL:s ordförande misshandlad

STOPPADEs 2006 Prideparad i Moskva, 2006: Polisen stoppar gay-aktivister från att genomföra sitt arrangemang på Moskvas gator – regeringen vägrade nämligen ge tillstånd till paraden.
Foto: Foto: MIKHAIL METZEL/AP
STOPPADEs 2006 Prideparad i Moskva, 2006: Polisen stoppar gay-aktivister från att genomföra sitt arrangemang på Moskvas gator – regeringen vägrade nämligen ge tillstånd till paraden.

13 MAJ 2009. Natten mot måndagen blev RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlad i Moldaviens huvudstad Chisinau. Uniformerad polis stoppade honom på gatan och förde honom till polisstationen när han berättade att han var där för att fira Moldova Pride. Utanför polisstationen blev Juvas misshandlad av okända män. Enligt de lokala Pridearrangörerna är det troligt att gärningsmännen var civilklädda poliser, eller utsända av polisen.

Sören Juvas är nu hemma i Sverige. Han har skrubbsår och blåmärken men mår efter omständigheterna bra.

Människovärde

Prideparaderna i det forna östblocket är viktiga manifestationer för demokrati och människovärde. De möter hårt och våldsamt motstånd från högerextremister, religiösa krafter, myndigheter och politiker. Helgens Prideparad i Moldavien blev aldrig av. Hoten var så stora att paraden fick ställas in av säkerhetsskäl.

På lördag går Eurovision Song Contest av stapeln i Moskva. Många hbt-personer finns på plats för att fira schlagerns högtid. Samma dag ska en Prideparad genomföras, trots att myndigheterna har förbjudit den.

”Gay Pride-parader bör inte tillåtas. Ingen kommer våga genomföra en sådan. De kommer slitas i stycken”, säger Moskvas polischef Vladimir Pronin till nyhetsbyrån Interfax, enligt tidningen QX.

”Gays are evil”

Prideparaden i Moskva är en del av Slavic Gay Pride, som nästa år är tänkt att hållas i diktaturen Vitryssland. I somras besökte gayaktivisten Svyatoslav Sementsov Stockholm. Han berättade om en förfärlig situation i Vitryssland. I november 2006 arresterades sju gayaktivister som planerade en hbt-konferens. ”Gays are evil”, skriver regeringstrogna medier.

På lördag, samtidigt som Slavic Pride ska paradera i Moskva, paraderar Baltic Pride i lettiska Riga. Hbt-rörelserna i Estland, Lettland och Litauen slår sig samman. Den allt starkare lettiska gayrörelsen har paraderat tidigare, och attackerats. 2007 hölls paraden i en stängd park.

Utanför stängslen stod extremister och skrek. De kastade smällare mot gayaktivisterna.

Stark repression

I Litauen är hbt-personer utsatta för stark repression. Landet har antagit ett statligt familjekoncept, som anger att en familj i lagens mening bara kan utgöras av ett gift, heterosexuellt par och deras gemensamma barn. Politiker vill genom lagstiftning strypa positiv information om homosexualitet.

Rikta blickarna mot Moskva och Riga på lördag. Kritisera hetsen i Vitryssland och Litauen. Förstå att misshandeln av Sören Juvas i Moldavien är ett exempel på systematiska brott mot mänskliga rättigheter. Gayaktivisterna i det forna östblocket kämpar på liv och död. Omvärlden är skyldiga dem allt stöd, på alla politiska arenor som finns.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.