Ledare

En papperstiger utan auktoritet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”CIA har i princip varit odugligt i Afghanistan”

FÅR KRITIK – AV OBAMA  Bombattacken som krävde sju CIA-agenters liv Khost i Afghanistan och nigerianen Omar Farouk Abdulmutallabs attentat ombord på ett flygplan i Detroit är bara två exempel på den amerikanska underrättelsetjänstens misslyckanden på senare tid.

Foto: AP

CIA, verktyg och symbol för USA:s makt, är på väg att förlora sin skärpa och auktoritet. Presidenten är missnöjd och kritisk. Spion- och underrättelseorganisationen försummade alla varningssignaler angående den unge nigerianen Abdulmutalla, utbildad som terrorist i Jemen. Ett makabert blodigt flygplansattentat kunde ha inträffat.

I Afghanistan sprängdes i slutet av förra året sju CIA-agenter till döds i ett självmordsattentat. Dådet utfördes av en jordansk läkare och dubbelagent, verksam också inom amerikansk säkerhetstjänst.

President Obama kritiserar CIA så starkt att de flesta anar förestående omorganisationer och avskedanden. Hittills har Obama skyddat säkerhetsapparaten, också dess övergrepp och tortyr. Inga bilder har tillåtits nå offentligheten, inte heller några utredningar om CIA:s hemliga fängelser, exempelvis i Europa.

Guantánamo har inte tömts.

Natos säkerhetschef i Afghanistan, Michael Flynn, riktar särskilt tung kritik mot CIA. Organisationen har i princip varit oduglig, oförmögen att förstå kulturella och sociala mönster i landet. Valfiaskot förra året är ett flagrant och genant exempel. Talibanernas betydande framgångar den senaste perioden kan fylla på exempelsamlingen.

Ökande passagerarkontroll

USA:s regering har svarat på den hotande flygkatastrofen i Detroit med krav om ökade, detaljerade och, möjligen, kränkande personkontroller av passagerare. Hittills har övervakningen inte fungerat som acceptabelt skydd; däremot har den ökat människors rädsla och misstänksamhet.

I det som kallas kriget mot terrorismen kan ytterligare en front vara på väg att öppnas; den här gången i det sönderslitna Jemen, till sin struktur och geografi tämligen likt det Afghanistan, dit USA nu ska sända ytterligare 30? 000 soldater. En av uppgifterna är att skydda den svårt korrupte president Karzai, som vare sig har folkligt eller parlamentariskt stöd.

I Jemen har förgreningar av al-Qaida rotat sig. Där förenas inhemsk terrorism med jihadister från stora delar av Mellanöstern, från grannländer och från Afghanistan och Irak. Med all säkerhet beskyddade och finansierade av Saudi­arabien.

Terrorism – inget land att bomba

Senare i månaden samlar Gordon Brown, i en sista gest som regeringschef, till konferens om Jemen. Förhoppningsvis är han mindre krigsaktivistisk än sin föregångare. Ett krig i Jemen skulle ytterligare tömma USA och dess allierade på militär kraft och förmåga till freds­byggande. Terrorism är en strategi att bekämpa, inte en plats eller ett land att bomba.

En svår uppgift för CIA, van vid det kalla krigets hantverk och av att möblera Latinamerika efter USA:s och dess storföretags behov.

OS

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!