Extremhögern, rösta bort den

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en reell fara att Storbritannien för första gången i historien kommer att skicka en fascist till EU-parlamentet, skriver Vernon Bogdanor, professor vid Oxfords universitet, i Dagens Nyheter (23/5).

Skandalen med de brittiska parlamentsledamöternas fusk med kostnadsersättningar riskerar att gynna missnöjespartierna. Rasistiska Brittiska Nationella Partiet (BNP) rider på politikerföraktet och väntas ta många röster i EU-valet i juni.

I spåren av massarbetslöshet och ökande sociala spänningar vädrar extremhögern morgonluft runtom i Europa. Nationalisterna och nynazisterna är inte längre några små udda sekter utan välorganiserade rörelser med allt större politiskt inflytande. I fem länder i Europa har extremhögern del av regeringsmakten, i arton länder har man i dag fler väljare än någonsin.

Dokument utifrån (SVT) visade nyligen en dokumentär om högerextremismens utbredning. Fascister och nazister marscherar öppet på gatorna i Italien, Frankrike, Tyskland och Ungern. Tyvärr också i Sverige där några av de mest våldsbenägna nazistiska rörelserna finns och där Sverigedemokraterna satsar stort. Siktet är inställt på att använda EU-valet som politisk plattform för sina unkna idéer.

Islamofoba och homofoba budskap basuneras ut. För några veckor sedan hölls en anti-islamsk konferens i Köln dit stora delar av Europas extrem-höger kom.

”Resultatet i Europaparlamentsvalet kommer att skapa svarta rubriker. I flera europeiska länder har extremnationalister och högerpopulister goda chanser att nå rejäla framgångar”, skriver tidningen Expo på ledarplats.

Det senaste numret av tidningen ägnas just åt EU-valet och extremhögern. Expo konstaterar att i Holland har den antimuslimska demagogen Geert Wilders parti seglat upp som landets mest populära.

I Österrike har Jörg Haiders gamla parti FPÖ gott självförtroende efter det senaste nationella valet. I Sverige satsar Sverigedemokraterna.

”Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Det talas om en avslagen valrörelse och om lågt valdeltagande. Men för extremhögern är det en gyllene chans”, varnar Expo vars hemsida på nätet är en utmärkt faktabas.

Det högerextrema våldet har också ökat. Enligt en rapport från tyska säkerhetstjänsten låg extremhögern bakom nästan 20 000 av brotten förra året i Tyskland. Det är en ökning med 16 procent jämfört med år 2007.

En rapport från Anne Frankstiftelsen visar en ökning av högerextremismen i Nederländerna. Det rasistiska våldet blir vanligare i takt med att islamofobiska uttalanden hörs allt oftare. Aningslösa yttrandefrihetsivrare spelar rasisterna i händerna.

Österrikiska FPÖ publicerade förra veckan en annons i en av landets kvällstidningar, där partiet förklarar att det kommer att försöka stoppa Turkiet och Israel från att bli medlemmar i EU. Budskapet är befängt då något israeliskt EU-medlemskap inte är aktuellt men de islamofobiska stämningarna går uppenbarligen hand i hand med de antisemitiska.

Den stora risken är att de etablerade demokratiska partierna räddhågset börjar flörta med dessa nationalistiska och reaktionära krafter. Exemplet Danmark förskräcker.

Måtte EU-valet i stället bli en manifestation för mångfaldens Europa som håller samman socialt och ekonomiskt. Rösta bort extremhögern!

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN