Hur ska vi skydda oss?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Handspriten redan slut

TOMT  Här borde handspriten ha funnits: i en back på Apoteket. Men det är redan slutsålt. Hur ska vi skydda oss nu?

3 september 2008 Det är inget litet ansvar som läggs på vanliga människor. Unga människor kommer att dö, smittspridningen måste förhindras i väntan på vaccinet.

På myndigheternas affischer får vi råd.

Tvätta händerna ofta, lyder det första. Med handsprit får du bort ännu mer virus.

Men på Apoteken har handspriten varit slut sedan länge, lagren kommer inte att fyllas på förrän fram i oktober. Det är inte lätt att följa myndigheternas influensaråd om inte ens den mest fundamentala samordning fungerar.

Stanna hemma om du är sjuk, lyder nästa råd, trots att vi har ett system som bygger på att även sjuka ska gå till arbetet. De som stannar hemma straffas med en karensdag. Lärarförbundet vädjar nu till folkhälsominister Maria Larsson om en tillfälligt slopad karensdag för att förhindra smittspridning. Om regeringen menar allvar med sin influensabekämpning borde den lyssna på lärarna.

Ett sista råd är att inte uppsöka sjuk-vården. Ring i stället sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177. Ja, det är samma sjukvårdsrådgivning som pappan till den influensasjuke 37-åringen ringde två dagar innan sonen dog.

Problemet med telefonrådgivningen är att den sker just över telefon. Den ska gå undan och då är det lätt att förminska sjukdomssymptomen. Det går snabbare att be någon stanna hemma än att börja arrangera ett sjukhusbesök.

I Stockholm, Södermanland och Värmland drivs rådgivningen av det privata bolaget Medhelp som nyligen fick kritik för sitt bonussystem. Devisen ju kortare samtal, desto högre lön fick slopas efter en proteststorm. Sjukvårdsrådgivningen i Uppsala hade planer på att grunda lönesättningen på de anställdas förmåga att så sällan som möjligt skicka ambulans.

Det visar på en oroväckande inställning hos dem som nu ska stoppa en pandemi.

Trycket på rådgivningarna har redan ökat, men personalen har inte förstärkts. Det innebär längre väntetid eller kortare rådgivning.

Vaccinet dröjer ytterligare flera veckor. Först i början av november räknar man med att vaccinationen ska vara i full gång.

–?Fler dödsfall kommer att inträffa,

säger Maria Larsson.

Efter ett sådant uttalande måste man ge allt för att lindra människors oro.

EF