Mejla

Jonna Sima

Jo, det är coolt att betala skatt

Andersson borde inspireras av Ocasio-Cortez

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson borde ta inspiration av amerikanska vänsterstjärnan Alexandria Ocasio-Cortez och säga att vi måste beskatta de rikaste mer.
Magdalena Andersson borde ta inspiration av amerikanska vänsterstjärnan Alexandria Ocasio-Cortez och säga att vi måste beskatta de rikaste mer.

När den amerikanska modetidningen Vogue höll sin årliga modebal Met Gala i New York i veckan var det
den amerikanska vänsterrörelsens stora stjärna, Alexandria Ocasio-Cortez, som fick flest rubriker. Hon passade på att bjuda på mode med ett budskap på den stora kändisfesten. På baksidan av hennes figurnära vita klänning med tyllsläp stod det "Tax the rich" med illröda bokstäver. Samma sak stod det på hennes lilla röda och exklusiva handväska.

Som ett brev på posten fick hon kritik för att komma och dra in politik på den trevliga lyxfesten där celebriteter och designers tävlar i spektakulära kreationer. Hon anklagades också för hyckleri, en biljett till galan kostar mer än vad en amerikansk arbetare tjänar per år.

De rika har blivit rikare

Men eftersom hon är Alexandria Ocasio-Cortez hade hon svar på tal. Som New York-politiker hade hon fått en inbjudan och ville passa på att starta en konversation om en relevant samhällsfråga. På den punkten får man säga att hon lyckades.

De rika och förmögna har under pandemin blivit ännu rikare och förmögnare. Skattelättnader och återhämtade börser har fått deras kapitaltillgångar att öka. Så även här i Sverige. Liberalerna drev stenhårt igenom värnskatten i januariavtalet. Det innebär ett par tusenlappar mer per år för den halv miljon svenskar som tjänar allra mest.

I höstbudgeten lovar Magdalena Andersson ytterligare skattesänkningar för 7,5 miljarder kronor. Det kan ställas mot sju miljarder i satsningar på välfärden. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv, med målet att minska klyftorna, ser det milt sagt inte bra ut. De sociala orättvisorna är stora och utmaningarna många.

Sahlin före sin tid

Förra partiledaren Mona Sahlin sa en gång att det är häftigt att betala skatt. För det fick hon givetvis utstå hånskratt från högern. Men som med så mycket med Sahlin var hon före sin tid.

Idag är de stora finansiella instituten, som knappast är vänsterlutande, som OECD och IMF kritiska till de växande inkomstklyftorna. Ojämlikheten beskrivs som ett hot mot både den sociala stabiliteten och tillväxten. I mer jämlika samhällen är den psykiska hälsan bättre, tryggheten större och människor mer innovativa och produktiva.
I vårt rika grannland Norge har social utjämning varit en viktig valfråga. Det bidrog starkt till att Arbeiderpartiet gick vinnande ur valet i måndags, trots högerns Erna Solbergs stora popularitet.

Lysande opinionsbildning

Där har svenska socialdemokrater något att lära. Magdalena Andersson sa nyligen att "coronakrisen är slutet på den nyliberala eran". Trots det fortsätter hon sänka skatterna även för de som behöver det minst.
Alexandria Ocasio-Cortez klänning var inte bara ett klatschigt statement på årets VIP-fest, utan lysande opinonsbildning. De rikaste måste betala mer för ett tryggt och välfungerande samhälle.

Magdalena Andersson borde också våga säga att det är coolt att betala skatt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.