Jonna Sima

Gängkriminella söner också pappors ansvar

SVT-dokumentären sätter fingret på fädernas frånvaro

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstration på Mynttorget i Stockholm 23 september. Fler än 300 mammor från Järvaområdet har gått samman för att belysa för det dödliga våld som drabbat landet.
Demonstration på Mynttorget i Stockholm 23 september. Fler än 300 mammor från Järvaområdet har gått samman för att belysa för det dödliga våld som drabbat landet.

Järvaområdet i nordvästra Stockholm är tungt drabbat av skjutningar och mord de senaste sex åren. I SVT-medarbetaren Diamant Salihus dokumentär "Våra barn dör" berättar han om en plågad stadsdel och föräldrar i sorg. Salihu gav tidigare i år ut den uppmärksammade boken "Tills alla dör" (Mondial 2021), om hur det upptrappade våldet i Stockholm en gång startade 2015 med att två unga män på vardera sida av gängen mördades i efterspelet av ett rån.

Sedan dess, beskriver de boende i Järva, har det pågått som ett krig bland unga killar, varav en stor del är svensk-somalier. Diamant Salihu försöker i tv-dokumentären fördjupa sig i varför det är just den somaliska gruppen som drabbats hårdast av skjutningarna, och han ställer också den fråga som många undrar: Var håller pojkarnas pappor hus?

Mammorna sliter

Det är mammorna – som efter det senaste dubbelmordet som skedde i Tensta på sensommaren – anordnade ett möte och fick dit inrikesminister Mikael Damberg. Det är mammorna som nattvandrar i Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Det är mammorna som ordnar en manifestation utanför Riksdagen för att larma om att alla dessa skjutningar inte är ett lokalt problem utan en nationell kris.

I både Diamant Salihus bok och i krimjournalisten Lasse Wierups reportagebok "Gangsterparadiset" (Forum 2021) är den gemensamma nämnaren hos pojkarna och de unga männen som skjuter och blir skjutna tydlig. I nästan samtliga fall har de vuxit upp med frånvarande fäder.

Inte sällan har mammorna ensamt ansvar för flera barn, talar dålig svenska och har lite kunskaper om det svenska samhället. Barnen, och då i synnerhet sönerna, får snabbt ett övertag i familjen.

– Jag trodde socialen hade kikare, berättar mamman Fatima i "Våra barn dör" om rädslan för att myndigheterna skulle komma och ta hennes barn.

Papporna behöver stöd

Den gängkriminalitet vi har fått idag är komplex. Mycket spelar in: segregation, fattigdom, tillgången till vapen, brist på poliser och utredare – och den stora narkotikahandeln. Men det kokar också ned till frånvarande fäder.

Det är alldeles uppenbart att man från samhällets sida måste arbeta med att stötta männen i deras nya roll i det svenska samhället. Men männen behöver också ta ett större eget ansvar för sina söner.

"Det är ju både mammornas och pappornas barn", som en nattvandrande mamma i dokumentären konstaterar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.