Ledare

Hökmark tiger om Putinvännerna i SD

Vilka vill M släppa in i regeringskansliet egentligen?

Av: 

Zina Al-Dewany

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gunnar Hökmark (M) utanför Europaparlamentet i Strasbourg. 
Gunnar Hökmark (M) utanför Europaparlamentet i Strasbourg.

LEDARE

Gunnar Hökmark är en tidigare moderat som nu sadlat om till pr-konsult för Kreab. Eller International Senior Advisor som det står på hemsidan. I veckan skrev han en debattartikel i Expressen där han kom med en skarp varning till Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna måste nu lova att ”vare sig Vänsterpartiet eller Miljöpartiet är möjliga för en regeringsbildning eller som regeringsunderlag”. Anledningen är kopplingar till vad Hökmark menar är extrema grupper runt om i världen, och deras syn på Natomedlemskapet som den tidigare moderaten menar ”närmar sig rysk propagandas världsbeskrivning”.

Jagade av Turkiet

Vad det är för extrema grupper Hökmark menar förblir oskrivet. Inte kan han mena kurdiska grupper som jagas av Turkiet? Det verkar räcka med att se problemen med ett Nato-medlemskap för att kritiker ska ropa landsförrädare. Nu använder Hökmark samma logik för att få S att gå högerut efter valet, oavsett valresultat.

Det är klart att en moderat som Hökmark helst vill se att Socialdemokraterna skaffar sig ett regeringsunderlag högerut. Men att försöka sätta bilden av att V och Mp är ett hot mot Sverige låter mer som ett beställningsjobb från hans arbetsgivare Kreab.

När det gäller relationen till Ryssland har Kreab i flera år jobbat för bolag kopplade till den ryska staten. Detta samtidigt som Hökmark protesterar mot Putin. Men vad är de protesterna värda jämfört med den förmögenhet som hans arbetsgivare lagt på Ryssland?

Hyllar Putin

Idén med politiker som blir lobbyister går ut på att de använder sina kontakter från politiken till att gå olika företags och organisationers ärenden. Kreab är pr-jätten som står bakom Sverigedemokraternas sväng när det gäller vinster i välfärden. Företaget lobbade hårt för att partiet skulle svänga högerut och beskrivs som nyckeln till SD:s näringslivskontakter.

Så blev SD till slut en del av Moderaternas regeringsunderlag. Ett parti som vi vet har nära band till Ryssland. Nyligen fick de sparka ut partiets försvarspolitiske talesperson Roger Richthoff efter att denne spridit Putinpropaganda. Hans företrädare på posten, Mikael Janson, åkte efter att han lämnat SD bums till Moskva för att ”knyta kontakter” på en konferens där utrikesminister Sergej Lavrov öppningstalade.

Tvättar rent SD-historia

Gunnar Hökmark har själv suttit i EU-parlamentet i samma grupp som Viktor Orbáns Putinvänliga parti Fidesz i femton år. Fidesz lämnade gruppen först 2021, två år efter att Gunnar Hökmark hade avgått.

I sin debattartikel nämner Hökmark varken SD eller partiets historia med ett ord. Frågan är varför han bidrar till Åkessons försök att tvätta bort de ryssvänliga delarna SD:s historia?

Herrarna Richthoff och Janson är långt i från det enda som borde diskuteras. För några år sedan fick en person sluta på SD:s riksdagskansli efter allt för täta kontakter i österled. Så man undrar ju lite vem Moderaterna tänker släppa in på regeringskansliet om olyckan är framme i höst.

Om Hökmark menar allvar med sin oro för Sverige, är det sitt eget parti han borde oroa sig över. Och sitt eget regeringsunderlag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Inte slump att SD gillar Putin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Gunnar Hökmark

Valet 2022

Kreab