Mejla

Ingvar Persson

Nästa vecka kör EU över Sverige om minimilöner

Svenska lagar ska inte ändras lovar ministern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

LEDARE

Om precis en vecka, den 16 juni, kommer EU:s arbetsmarknadsministrar att ställa sig bakom ett direktiv om minimilöner i unionen. Sveriges Eva Nordmark kommer att rösta nej, och orsaken är ganska enkel.

Nästan alla svenska politiker, hela fackföreningsrörelsen och en i stort sett enig arbetsgivarfront ser europeiska lagar om löner som ett problem. Här är det fack och arbetsgivare som skriver kollektivavtal som både ska garantera företagens konkurrenskraft och anständiga arbetsvillkor.

På det hela taget har det fungerat, till och med bättre än i länder som har lagar om minimilöner. Det är nog alla, inte bara i Sverige, överens om.

Misstro mot EU

Dessutom finns det en misstro mot EU:s ambitioner på arbetsmarknaden, Speciellt i fackföreningsrörelsen. Ingen vill att svenska löner eller svenska konflikter åter ska hamna i händerna på EU-domstolen. Det har hänt förr, som i processen om det lettiska byggföretaget Laval, och det undergräver hela systemet.

Regeringen har gjort allt för att begränsa EU-reglernas effekter för Sverige. Eva Nordmark anser att man har lyckats. Kompromissförslaget som antogs i tisdags innehåller enligt ministern formuleringar som slår fast att till exempel Sverige inte ska behöva förändra våra lagar.

Några lagändringar ska det inte heller bli, enligt Eva Nordmark.

Ett sätt att markera

Att regeringen ändå väljer att rösta nej är framför allt ett sätt att markera att man inte tycker att detta är ett område för EU.

Arbetsmarknadens parter är inte lika övertygade.

– Vi ser fortfarande ett direktiv som ett hot, sa till exempel LO:s ordförande Susanna Gideonsson i tisdags.

Jobbet tar inte slut

Arbetet för att bevara den nordiska arbetsmarknadsmodellen tar inte slut när arbetsmarknadsministrarna i nästa vecka fattar sitt beslut. Det kommer att fortsätta. För regering och riksdag som behöver utnyttja de garantier man förhandlat fram till det yttersta. För fack och arbetsgivare som måste fortsätta att leverera både konkurrenskraft och anständiga löner.

Arbetsmarknadens parter behöver dessutom visa att den nordiska modellen fungerar också i morgondagens arbetsliv. Otrygga anställningar, falska egenföretagare och fiffel i entreprenörskedjor talar alldeles för ofta ett annat språk.

EU ska inte sätta svenska löner. Det gäller fortfarande, men då är det upp till fack och arbetsgivare att städa upp på arbetsmarknadens skuggsida.


EU:s arbetsmarknadsministrar kommer att fatta besluta om minimilöner i nästa vecka. Sverige har fått löfte om att fack och arbetsgivare också i fortsättningen ska kunna förhandla fritt, och ministern har lovat att inga lagar ska förändras.

Ändå tänker hon rösta nej.

Är det rätt beslut? Skulle en lag om minimilöner till och med kunna vara bra för Sverige? Eller borde EU hålla sig borta från frågan helt och hållet?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Klockan har slagit halv och det är dags att stänga chatten. Diskussionen lär dock fortsätta. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter.

 • Ingvar Persson

  Hej SJ.

  Också den här frågan har två delar. Kollektivavtalens täckningsgrad är faktiskt fortsatt hög, eftersom arbetsgivarorganisationerna fortfarande har många medlemmar. Problemet är den fackliga organisationsgraden. Den fick en riktig knäck, inte minst efter Reinfeldts och Littorins angrepp på a-kassan 2006. I längden är det förstås nödvändigt att många är medlemmar i den organisation som förhandlar om deras löner.

 • Den svenska modellen bygger ju på kollektivavtal. Idag ser inte svenska arbetsmarknaden ut som för 40 år sedan när i princip 100% av företagen var anslutna. Hur planerar fack och arbetsgivare för en framtid där bara 50% är ansluta och omfattas av kollektivavtal?

  SJ
 • Ingvar Persson

  Hej Erik.

  Man kan diskutera vilket av Sveriges löneproblem som är det största. Det är sant att de finns grupper med lång utbildning som inte har speciellt bra betalt, särskilt i offentliga sektorn.

  Själv tycker jag dock att de riktigt låga lönerna i många kvinnodominerade arbetaryrken är ett ändå större problem. Men det är min åsikt.

  Reallönerna i Sverige har klarat sig bättre än i de flesta andra länder sedan millenieskiftet. Hur stor del av det som beror på kollektivavtalen kan man säkert diskutera.

 • Hej Ingvar!

  Det skulle vara intressant att se om det Svenska sättet har inneburit högre reallöneökningar jämfört med Tyskland som inte har ett liknande sätt. Sveriges löneproblem är väl snarare att många högskoleutbildade tjänar så lågt, varför bli lärare, sjuksköterska, polis när du istället kan låtsas jobba som HR-strateg, kommunikatör eller ekonom.

  Erik
 • Ingvar Persson

  Hej Maria.

  Vi ser en ökad otrygghet och ständigt nya sätt att utnyttja människor, det är sant. Och inte bara här. Skälet till stödet för minimilöner i Europa är ju att problemen finns på flera håll. Det fick till exempel den tyska fackföreningsrörelsen att ändra sig.

  Erfarenheten av att sätta löner politiskt och försvara dem i domstol är dock inte de bästa.

 • Jag tyckte att Sveriges hållning i denna fråga var bra förut men med min erfarenhet av hur det har blivit rena vilda västern på svenska arbetsmarknaden har fått mig att tvivla. Arbetsgivare kan fuska och utnyttja folk hur lätt som helst nu.

  Maria Nyqvist
 • Ingvar Persson

  Hej A.

  I teorin har säkert priset på arbete betydelse, speciellt i branscher där lönerna är en stor del av kostnaden.

  I praktiken har du dock rätt i de flesta fall. Arbetsgivare anställer därför att de behöver arbetskraft, inte för att det är rea.

 • Allt svammel om att arbetsgivare skulle anställa om det bara vore billigare är givetvis bara struntprat, alla normala arbetsgivare anställer efter behov , finns ingen som skulle få för sig att anställa bara för att det är billigt

  A
 • Ingvar Persson

  Hej Ari.

  Du har absolut en poäng. Det är precis därför jag lyfter fram att det finns stora delar av arbetsmarknaden där man inte alls kan prata om att vår modell fungerar så bra som man brukar.

  Å andra sidan tror jag inte att lagstadgade minimilöner kommer att få bort det problemet.

 • Den svenska modellen fungerar ej i flertal branscher som bygg och restaurang där arbetsgivare har svenska löner för svenskar och dumpade löner för andra. Så länge som det inte åtgärdas så behövs minimilöner.

  Ari Kalervo Hannula
 • Ingvar Persson

  Hej Lina.

  Sanningen är väl att nästan ingenting rimmar med bostadspriserna i storstäderna. Men lösningen på det måste vi nog söka i bostadspolitiken.

 • Minimilöner och samtidigt 15% i kontantinsats om man vill köpa en bostadsrätt rimmar illa. Särskilt i Stockholm där bostadspriserna är helt galna. Att hyra i andra hand har också blivit svindyrt och med tanke på inflationen så ett stort NEJ!

  Lina
 • Ingvar Persson

  Hej Peter.

  För vår del håller jag med. Minimilöner skulle knappast hjälpa till att höja några löner. Däremot skulle de bli ytterligare ett problem i relationen mellan fack och arbetsgivare.

 • Är inte minimilöner mest skit? Se på USA t.ex. Där räcker det inte med ett jobb för att klara sig. Jag hoppas att som på Amazon att fackföreningsrörelsen ökar där och arbetsvilkor och löner ökar.

  Minilön kan säkert vara bra i länder med extremt låga löner, men det ska aldrig bidra med försämringar för arbetaren.

  Tack för ännu ett intressant bidrag

  Peter
 • Ingvar Persson

  Hej Osmo.

  Jag vet att det är frustrerande, och jag förstår om det framstår som inkonsekvent. Samtidigt är det faktiskt inte precis samma förslag efter förhandlingarna med EU-parlamentet.

 • Hej!

  Kan du förklara varför Sverige sa JA i december men NEJ nu?

  Måste vara frustrerande för EU när länder säger JA i förhandlingarna, men när man ska rösta så säger man NEJ.

  Hade det varit exempel Turkiet som agerade på detta vis, så tror jag inte att man hade respekterat landet.

  Eller vad säger du?

  Osmo
 • Ingvar Persson

  Hej Ycna.

  Vilseledande elller tillspetsad kan kanske diskuteras. Det är sant att det finns ett starkt stöd för förslaget i EU. Det är också sant att alla säger att det inte kommer att påverka de svenska parternas rätt att sluta avtal.

  Det finns dock två problem. Det första är om EU har laglig rätt att fatta beslut som det här. Den frågan kan behöva avgöras rättsligt. Den andra är att ingen vet hur de nya reglerna verkligen kommer att fungera. Ingen trodde att den svenska strejkrätten skulle påverkas av EU, tills domen i Lavallmållet kom.

 • Ursäkta mig, men vad är det för tendentiös och vilseledande rubrik- ”EU kör över Sverige”?Nej, vad det handlar om är att det är omröstning i rådet och där är Sveriges inställning i minoritet och därmed vinner den andra sidan. Det kallas demokratiska spelregler, inte överkörning. Dessutom har som sagt Sverige redan fått igenom sin vilja i direktivet och behöver inte ändra nånting. Så exakt vad är problemet?

  Ycna
 • Ingvar Persson

  Hj Pelle.

  Hej Pelle.et första man måste göra är att erkänna att det finns problem, till exempel med entreprenörskedjor. I många fall är det ju etablerade företag som är uppdragsgivare till de företag som dumpar lönerna. Och det finns faktiskt fack som jobbar aktivt med de här frågorna. Jag har till exempel skrivit en del om GS-facket arbete.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Om ingen vill jobba är det ditt fel Jureskog

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lönesättning

Eva Nordmark