Mejla

Jonna Sima

Inte bara SD har blivit pannkaka för Sabuni

Är det någon som förstår varför L finns?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabuni har själv erkänt i ett sms till Liberalernas partistyrelse att partiledarintervjun med DN ”blev pannkaka”.
Nyamko Sabuni har själv erkänt i ett sms till Liberalernas partistyrelse att partiledarintervjun med DN ”blev pannkaka”.

SVT:s Mats Knutson gjorde en träffsäker analys av Liberalernas Nyamko Sabuni i förra veckan. Hon är en partiledare som verkar sakna självförtroende, menade den politiska kommentatorn.

Det senaste exemplet på det är hennes sms till partistyrelsen om att partiledarintervjun med Dagens Nyheter "blev pannkaka". I sms:et som läckt till Aftonbladet ber hon om ursäkt för att hon inte varit tydlig med partiets förhållande till Sverigedemokraterna.

I intervjun sa hon att hon inte ville ge några löften om att L kommer att stoppa en regering där SD får ministerposter.

Klampar i klaveret

Det var att klampa rakt i klaveret i den fråga som splittrar partiet allra mest. Dessutom har Liberalernas partiråd fattat ett beslut om att inte medverka till en regering där Sverigedemokraterna ingår.

Nyamko Sabuni hade antingen glömt bort det eller så struntade hon i att förhålla sig till beslutet. Oavsett förklaring är det ett häpnadsväckande agerande av en partiledare. Men det är inte första gången som Nyamko Sabuni trampar snett.

Härom veckan fick hon intern kritik för sitt uttalande om januariavtalet i SVT:s "30 minuter". Där hävdade hon att Liberalerna enbart drivit igenom politik för att skada Socialdemokraterna så mycket som möjligt. Ledande liberaler invände mot den beskrivningen, de ansåg till skillnad från partiledaren att frågor som att förändra LAS och ta bort värnskatten var mycket bra liberal politik.

Svaga liberala reflexer

I samma SVT-program försvarade Sabuni Internationella Engelska Skolans ordningsregler, däribland att flickor som anses ha för korta kjolar tvingas ta på sig ett par svarta tajts.

Hur går det ihop med liberala grundvärden om individens frihet?

Svaret på det är att Nyamko Sabuni inte verkar ha några skarpa liberala reflexer. Det blev tydligt under pandemin där hon länge varit kritisk till regeringens linje och velat stänga ned samhället mer. Inte förrän nu på slutet vaknade liberalen i henne till liv och krävde slopade restriktioner.

Det var lite i senaste laget. Istället har Socialdemokraterna varit partiet som spjärnat emot krav på lockdowns.

Vilse i pannkakan

Aftonbladets ledarsida har tidigare skrivit att Nyamko Sabuni verkar vilse i pannkakan. Under hennes ledarskap har partiet förlorat sin själ – liberalismen. Kanske är det den enkla förklaringen till varför Liberalerna inte längre lyckas locka väljare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.