Det var rimligt att Greta Thunberg bad om ursäkt

Vi lever i ett allt mer oförlåtande offentligt samtal

Greta Thunberg har anklagats för antisemitism på X.

Greta Thunberg lade ut en bild på sig själv och tre andra klimataktivister i fredags. På fotot uttrycker de sitt stöd för människorna i Gaza. I bakgrunden syntes även ett bläckfiskgosedjur.

Internet blev rasande. Greta Thunberg raderade bilden och ersatte den med en ny där gosedjuret tagits bort.

Bläckfisken är en ofta använd symbol för den antisemitiska idén om en ”judisk världskonspiration”. Bläckfiskens tentakler används för att symbolisera hur judarna tar över världen.

Klantigt misstag

Det är klantigt av Greta Thunberg. En person med ett så stort genomslag behöver säkerställa att man säger det man man faktiskt vill ha sagt.

Greta Thunberg förklarade händelsen med att bläckfiskgosedjuret är populärt bland autistiska personer.

”Det har kommit till min kännedom att gosedjuret som syntes i mitt tidigare inlägg kan tolkas som en symbol för antisemitism, något jag absolut inte var medveten om. Leksaken på bilden är ett verktyg som ofta används av autistiska personer för att uttrycka känslor”, förklarar Thunberg på X.

En överreaktion

Men Thunbergs inlägg fick det israeliska utbildningsdepartementet att reagera starkt. Nu har regeringen bestämt sig för att stryka allt material i undervisningen som nämner hennes namn. Hon kan inte längre anses vara en inspirationskälla för israeliska elever, hävdar departementet, och har dessutom diskvalificerat sig som en pedagogisk och moralisk förebild.

Den främsta anledningen till upprördheten tycks dock inte vara gosedjuret, utan Greta Thunbergs stöd till den palestinska befolkningen. På bilden syns hur hon håller upp ett plakat med texten ”STAND WITH GAZA”.

Bra med ursäkt

Det var bra att Thunberg förklarade och bad om ursäkt. Och när det blir fel får man rätta till. Vi lever i ett allt mer oförlåtande offentligt samtal. Det är inte bra för någon.

Att Greta Thunberg råkar lägga upp en bild där hennes bläckfiskgosedjur syns i bakgrunden var klantigt. Men hon är inte antisemit.

Följ ämnen
Gaza

Följ ämnen i artikeln