Mejla

Jenny Wennberg

En burk Bullens räcker inte långt

Utan renhållningsarbetare och undersköterskor tvärnitar Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Konserver är en klen tröst om välfärden börjar haltar.
Konserver är en klen tröst om välfärden börjar haltar.

I Stockholm kommer du enkelt nära naturen. Det räcker att gå ut på vilken gata som helst.

I Stockholm har nämligen råttorna intagit staden. De kilar runt i källare och på gator och när de dör kan man se kråkor sitta och mumsa på dem.

Det gör det också ganska lätt att föreställa sig hur det skulle kunna se ut i vilken stad som helst om sophämtning och annat renhållningsarbete inte längre fungerar.

Sopor i högar

Vi tar många arbeten som utförs i Sverige för givna.

Tills de inte längre utförs.

En av de mest effektiva och pedagogiska demonstrationerna av hur Sverige utan välfärdshjältarnas arbete ser ut kom 2003 när bland annat de som arbetade med renhållning gick ut i strejk.

Fåglar hade sopfest på gatorna i städer som Luleå och det var allmänt ganska motbjudande att röra sig ute i det offentliga rummet.

Det är så det ser ut när det som fungerar varje dag, år ut och år in, inte längre fungerar i Sverige och de som utför arbetet stannar hemma, eller blir sjuka.

Fokus på vårdpersonal

Mycket fokus har sedan coronautbrottet legat på sjukvårdspersonalen och sjukvårdsmateriel, av naturliga skäl såklart. Men den verkliga beredskapen handlar om långt många fler yrkesgrupper än så. För vad skulle hända om bortfallet av personal på äldreboenden, hemtjänsten och bland de som arbetar som personliga assistenter blir stort under en period?

Det är inte heller särskilt svårt att föreställa sig.

Slopad karens

Människorna som går till jobb där arbetsvardagen kan bjuda på snoriga barn och hela avdelningar med vinterkräksjuka pensionärer utför ett arbete Sverige inte klarar sig utan.

Ibland lyfts frågor som den om slopat karensavdrag för de som arbetar som förskolepedagoger i den offentliga debatten. 2019 gjordes karensdagen om till karensavdrag. Det är såklart bra, men frågan är om inte karensen helt borde slopas i välfärdsyrken.

I grunden handlar det om hur Sverige ska kunna locka människor till dessa yrken i framtiden genom arbetsmiljön och villkoren som erbjuds.

Utan undersköterskorna och renhållningsarbetarna stannar det lilla välsmorda välfärdsmaskineriet som är Sverige.

De vi inte klarar oss utan i kris måste vi värna i vardagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.