Mejla

Daniel Suhonen

Girighet i omsorgen kan allvarligt skada din hälsa

Låt undersköterskorna ta över ägandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bland jurister är personalägande av byrån vanligt. Frågan är varför det inte är det i omsorgen också.
Bland jurister är personalägande av byrån vanligt. Frågan är varför det inte är det i omsorgen också.

LEDARE

Jag tog hissen upp till gästvåningen på affärsjuristbyrån. En receptionist visade mig rummet där jag skulle äta lunch med en av byråns anställda: ekonomen och högersossen Klas Eklund.

Vi skulle prata skatter, men det som brände fast var hans öppningsreplik:

– Här på Mannheimer Swartling råder elitism och kommunism.

För de affärsjurister som tar sig in som delägare i firman råder lika ersättning. Personalägande och demokratiska ägandeformer verkar märkligt nog i Sverige användas mest av advokater, arkitekter och konsulter. De praktiserar en ägandeform som efterfrågas på vänsterkanten: personalägande.

På Centrum för personalägande lyfter man ofta fram att USA till skillnad från Sverige sedan länge gynnat personalövertagande via pensionsfonder. I USA arbetar idag var tionde anställd inom personalägda företag.

I Spanien är 80 000 anställda delägare i jordbrukskoncernen Mondragon.

I Sverige påtalar organisationen Företagarna att tusentals små och medelstora företag riskerar att läggas ner för att ägarna blir för gamla och saknar kraft att driva företaget vidare. Företagsdöd hotar. Riskkapital begivet på snabba klipp är sällan räddningen för rörfirmor i inre Norrland. 

Vilka ska då ta över? De anställda som redan gör jobbet!

Det verkar dessutom fungera utmärkt. Jämlikhetsfonden har lyft fram och belönat arbetarägda Ljuders Nickelsilfverfabrik i Hovmantorp och personalägda teknikkonsultföretaget Bjerking för att de lyckas driva demokratiskt styrda företag mycket framgångsrikt.

Tanken slår mig när jag lyssnar på ett inslag i Studio ett om corona på äldreboenden som verkar slå ovanligt hårt mot just Sverige. Professor Tine Rostgaard, på Stockholms universitet lyfte fram att den högre dödligheten i Sverige sker i en äldrevård som är extremt privatiserad och drivs av privata företag med hög andel outbildad personal.

Dagens privatiserade äldreomsorg där vinstkraven från ägarna ledde till en hög andel outbildad personal kan mycket väl visa sig leda till ett veritabelt massmord på gamla under corona.

På 1990-talet sa man att privata driftsformer var lösningen på den offentliga sektorns problem. Gång på gång visar sig privatdriven välfärd underprestera. Vad ska vi göra istället? För mig får gärna det offentliga ta över. Men kanske är en bättre lösning på dagens misslyckade privatiseringar att personalen tar över? 

Erfarenhet och forskning av bland andra Bo Rothstein visar att mångfald, kvalitet och delaktighet bli verklighet när personalen är med och leder snarare än att vinsthungriga ägare gör det. Kanske kan personalövertagande vara ett alternativ till konkurs när staten går in och räddar företag och när välfärden behöver förnyas? 

Demokrati på jobbet är inte bara bra för miljonärer.

Det kan också visa sig rädda liv.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjukvården trollar med knäna efter 30 år av svält

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klas Eklund

Bo Rothstein

Hovmantorp

Norrland

Företagarna