Mejla

Jenny Wennberg

Lätt att vara generös med andras pengar

M i Trelleborg ger 4 miljoner till friskolejätte

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Engelska skolan drar fram över Sverige och mjölkar skolekonomier i kommunerna där de kan få bra rabatter.

Att få Engelska skolan att etablera sig på en ort är dyrt. För medborgarna. I Trelleborg kommer det kosta kommunen bland annat en hyresrabatt på 4 miljoner kronor, per år, visar en granskning Dagens Nyheter gjort.

Att tjäna sina pengar genom att finansiera verksamheter med skattemedel är, vad det verkar, i det närmaste omöjligt att misslyckas med.

I Trelleborg har kommunen lovat Engelska skolan att ta över om man beslutar sig för att lämna skolan och dessutom stå för alla kostnader.

Hela vinsten och inga risker, säkrare än så kan inte en investering bli. I vilken annan bransch kan man få löften om att ett dåligt resultat och en nedläggning inte kommer kosta något alls?

Skolvalet klassfråga

För medborgarna är det däremot en dålig affär. De som kostnaderna hamnar hos. För även om det är Moderatpampar i Trelleborg som ger rabatterna och lovar stå för kostnaderna, är det medborgarna och eleverna som står för risken och notan. Särskilt eleverna som sällan och aldrig går på skolor som Engelska skolan eftersom skolvalet är en tydlig klassfråga.

Men kritik mot Sveriges och Trelleborgs extrema skollinje viftas som alltid bort. I Trelleborg med följande ord från kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin:

”Du kan inte hindra 90 procent av föräldrarna att välja skola för sina barn, bara för att 10 procent inte gör något val.”

Mikael Rubin sätter fingret på något viktigt här; i Sverige har valfrihet tyvärr blivit synonymt med privata alternativ och bra. Trots att det inte är det.

Systemet trasigt

I Finland, som är bra mycket bättre än Sverige på detta med skola om man tittar på elevernas resultat, väljer nästan ingen skola. Icke vinstdrivna alternativ finns förvisso i Finland, men när alla skolor är bra skolor är inte motivationen och behovet av att välja lika påtagligt. Då går det bra att skicka sitt barn till skolan som ligger närmast hemmet eller göra ett val därför att man föredrar en viss typ av pedagogik, istället för att som i Sverige ha ett system där det fria skolvalet skapat ett segregerat skolsystem där de privilegierades barn inte längre går i samma skolor som de mindre privilegierades barn.

När började skolan för övrigt finnas till för skololigarkerna i Sverige, istället för eleverna? Hela vinsten och ingen risk är en affärsmodell som inte existerar i någon annan värld än skolvärlden.

Vad tänker vi göra åt det?

Exemplet Trelleborg visar trots allt att systemet är trasigt.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.