Jenny Wennberg

Månggifte ska inte accepteras i Sverige

Att vi erkänt äktenskapen är stötande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har tidigare erkänt månggifte om äktenskapen ingåtts utomlands. Nu föreslår en utredning att regeringen ska sluta erkänna dessa.
Sverige har tidigare erkänt månggifte om äktenskapen ingåtts utomlands. Nu föreslår en utredning att regeringen ska sluta erkänna dessa.

Det kan verka självklart att Sverige inte accepterar månggifte. Det står trots allt inskrivet i vår egen lagstiftning att tvegifte inte är tillåtet. Men så har Sverige inte resonerat ifråga om erkännandet av äktenskap ingångna utanför Sverige när parterna inte har anknytning till Sverige.

Svaga argument

Argumenten för att erkänna de polygama äktenskap har varit mycket svaga. Trots det har vi erkänt polygama äktenskap som ingåtts i länder som accepterar dessa äktenskap, med bland annat hänvisning till att det inte skulle strida mot grunderna för vår egen rättsordning att göra det. Vilket är rent nonsens.

Det enda rimliga

För att få rätsida på det hela tillsatte regeringen en utredning som nu kommit fram till det enda rimliga; att Sverige inte ska erkänna polygama äktenskap.

Äktenskapet är inte en privatsak. Det är ett juridiskt avtal som ingås mellan två parter och har långtgående juridiska konsekvenser.

Genom att erkänna polygama äktenskap har Sverige slängt decennier av jämställdhetsarbete rakt ner i papperskorgen. För månggifte existerar uteslutande i starkt patriarkala rättsordningar där mannen är den som tillåts ingå äktenskap med flera kvinnor. Det är inte förenligt med vare sig det allmänna rättsmedvetande, jämställdhetsambitionerna i Sverige eller grunderna för vår rättsordning.

Jämställdheten hotas

Dessutom har ordningen varit oerhört märklig eftersom vår lagstiftning förbjuder tvegifte och åklagare kan väcka talan om äktenskapsskillnad med stöd av Äktenskapsbalken.

Den möjligheten omfattar dock bara äktenskap ingångna i Sverige.

Även om få, bara något mer än 1600 människor, lever i den här typen av familjer i Sverige är frågan principiellt viktig.

Att vi har erkänt polygama äktenskap är i sig ett stötande faktum.

Lyckligtvis ser det dock alltså ut som om Sverige till sist kommer korrigera sin hållning.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN