Mejla

Pernilla Ericson

Skönhetshetsen bäddar för rena slaktaringrepp

200 sekunder avslöjar bluffaktörer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Läppar uppsvullna till bristningsgränsen, blåsor, kroppar som missformats. Ingrepp som fått fasansfulla följder för kunderna.

Aftonbladets 200 sekunder har granskat tio personer som falskeligen uppger att de är sjuksköterskor eller läkare på skönhetssalonger.
Varje år gör närmare 100 000 svenskar olika skönhetsingrepp, och klinikerna poppar upp som svampar ur jorden. Fillers, botox, injektioner som har blivit vardagsmat, inte minst via influencers som inte sällan får sin lön betald av företagen som möblerar om i deras ansikten.
Skönhetshetsen – med fokus på kvinnorna – är dock inget nytt. Genom historien har man snört midjor, avlägsnat revben, deformerat fötter, hela vägen in i moderna ideal.

Extrema bantningskurer tvingade fram stickfigurer som modellen Twiggys. På 1990-talet var Pamela Andersons bollformade silikonbröst ett ideal, inte minst via H&M:s underklädesannonser. Kvinnokroppen har omformats som modellera, vartefter trenderna har svängt. Just vår tid är mer ungdomsbesatt än någonsin. Varje rynka måste utplånas, och i tv-studios byts kvinnor ut vartefter de passerar 50-strecket.

Artisten Taylor Swift säger i nya netflixdokumentären “Miss Americana” att hon vet att hon måste se ung ut, det finns en utmätt tidsram för hur länge hon får vara yrkesverksam. Hon berättar hur hon utvecklade en ätstörning, och var på grund av näringsbrist nära att svimma under konserter.
I en tid när unga, kvinnliga förebilder aldrig är större än sina instagramkonton dras skönhetstrenderna till sin spets.

Det har länge larmats om risken för skador på den oreglerade marknaden och det obefintliga konsumentskyddet. Regelverket ska stramas upp, men först om ett år.
Det är också läge att höja straffen för slaktare som vill tjäna snabba pengar på kvinnors desperation.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.