Pernilla Ericson

Greta vet att Kim Kardashian hycklar

De rika förvärrar klimatkrisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan hyllade realitystjärnan Kim Kardashian West klimataktivisten Greta Thunberg. “Hon är en så fantastisk ung tjej, så modig och tuff”, sa Kardashian till Reuters, med tillägget: “Klimatförändringarna är ett stort problem.”

Det är som att en oljebaron skulle ge Fridays for Future-demonstranterna sitt fulla stöd. Som att en kolmagnat skulle göra handhjärtan åt Greta Thunbergs historiska tal inför FN, som i veckan tonsattes med Fatboy Slims jättehit. Right here. Right now.
I boken “Omställningen – tio år som kommer förändra världen” pekar vetenskapsjournalisten Jens Ergon på hur skevt kolbudgeten – den mängd koldioxid världen kan släppa ut och ändå hålla uppvärmningen under en given gräns – förbrukas. De rikaste 10 procenten står för cirka hälften av alla koldioxidutsläpp i världen – och de fattigaste 50 procenten för cirka 10 procent av utsläppen, enligt en rapport från Oxfam.

Ska man vara krass så behöver en privat klimatomställning vara raka motsatsen till den bild hon säljer.

Livsstilen hos superrika personer som Kim Kardashian och hennes realitysläktingar är ett enormt problem. Lyxyachts stora som färjor, enorma pooler som sväljer motsvarande dricksvattenförbrukningen för hela byar, regelbundna resor världen över i privatjet, en överdådig konsumtion som saknar motstycke.

Kim Kardashian är dessutom den typen av influencer som gör sitt bästa för att öka världens konsumtion. Inte bara genom de oräkneliga prylar hon kränger, utan också den livsstil hon förmedlar som ett ideal. På instagram gör hon det inför 148 miljoner följare, där hon uppmanar till köp. Ska man vara krass så behöver en privat klimatomställning vara raka motsatsen till den bild hon säljer.

Kim Kardashians religion är shopping, i en tid när vi börjar bli medvetna om att allt vi gör skapar ett avtryck. Textilindustrin är en av världens största utsläppare, som i allra högsta grad påverkar miljön.

En bild på Kim Kardashian i ljusa jeans gillas av över 2,4 miljoner människor. Det går åt 10 000 liter vatten för att producera ett par jeans.

Vatten som för andra är en akut bristvara. Den här sommaren drabbades Indien av värmerekord, kvicksilvret letade sig i norra Indien över 51-gradersstrecket, och det blev på många håll alarmerande vattenbrist. Dödliga slagsmål om vatten utbröt.

”How dare you?”

I Bangladesh produceras många av Kardashians textilköp, ett land som inför stigande havsnivåer drabbas av allt värre översvämningar. Där lever de som är underst i näringskedjan. Kim Kardashian befinner sig överst.

Hon gynnas av Donald Trumps skattesänkningar, på samma sätt som Sveriges rikaste kan gotta sig åt att värnskatten försvinner. De rikaste får mer, samtidigt som klyftorna vidgas. Klimatnotan tickar uppåt.
“Klimatförändringarna är ett stort problem” säger Kim Kardashian med stort allvar till Reuters. Det är frestande att låna en formulering från klimataktivisten Greta Thunberg.
Hur vågar du?

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.