Mejla

Pernilla Ericson

Högerns klimatpolitik är en ren förlustaffär

Käbblig partiledardebatt i SVT:s Agenda

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson (SD, Ulf Kristersson (M) i SVT:s partiledardebatt.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Jimmie Åkesson (SD, Ulf Kristersson (M) i SVT:s partiledardebatt.

LEDARE

Det var dags för partiledardebatt efter att höstbudgeten presenterats av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, med stöd av Centerpartiet och Liberalerna. Eller “januaripartierna”, som Ebba Busch Thor föraktfullt säger.

Men frågan är om väljarna blev så mycket klokare av debatten i SVT:s Agenda. Det var mest – för att använda statsministerns favorituttryck – käbbel som utbröt.

“Du har fel!”
“Nej, jag har rätt!”
Fakta, som huruvida svenskt ekonomiskt stöd går till Turkiets statskassa eller till flyktinghjälp, kunde man inte enas om.
Men det blev särskilt beklämmande när det kom till klimatfrågan. Under veckans C40-möte i Köpenhamn konstaterades globalt nödläge, liksom på FN-mötet i New York. Att frågan är akut, och klockan tickar. Men i stället spolades bandet bakåt i debatten.

Sverige fick ett facit

“Det är ett histoooriskt misstag att avveckla kärnkraften”, sa Ulf Kristersson upprepade gånger, och fick medhåll av Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L).
För särskilt mycket längre än till förlustaffären kärnkraft sträcker sig inte högerns vilja till klimatarbete.

Sverige fick ett facit på det med Moderaternas och Kristdemokraternas snabbt ihoprafsade budget, som antogs med stöd av Sverigedemokraterna. 2,1 miljarder skulle sparas på miljöområdet, våtmarkssatsningar för grundvattnet drabbades, investeringsstödet för solceller halverades och flygskatten skulle bort. Så ser högervisionen för klimatpolitik ut, och sen lutar man sig mot den förlustdrabbade kärnkraften och hoppas att inget av slaget Tjernobyl, Harrisburg, Fukushima inträffar.

Priset går upp

Statsminister Stefan Löfven talade om behovet av utbyggda elnät, om svensk ingenjörskraft för klimatlösningar. Jonas Sjöstedt (V) påminde om att det inte håller att ständigt låta priset på kollektivtrafik gå upp, om man hoppas att fler ska ställa bilen. Att det inte är förenligt med klimatmålen att bygga ut Arlanda, att storsatsningar på järnvägen inte kan vänta.

Jimmie Åkesson verkade mest vänta på att klimatfrågan skulle passera, så att han äntligen kunde få prata om invandring. Men att ett gigantiskt problem är Sveriges klimatavtryck utanför landets gränser, det nämndes knappt. Samtliga i rummet visste att inga skarpa åtgärder för klimatet blir verklighet om man inte lyckas enas i en majoritet.
Och väljarna som tittade på kunde lätt få intrycket att vi har gott om tid för käbbel.

Det har vi inte.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.