ÅSIKT

Det är ren klasspolitik Moderaterna vill föra

Sjuka och arbetslösa får betala andras skattesänkning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Med dagens regler kommer många människor att få en väldigt låg pension. Det är inte mycket som behövs för att bli beroende av nivån på garantipensionen.
Siffror som fackförbundet Forena – facket för försäkringsanställda – tagit fram visar att många måste räkna med en osäker ålderdom, berättar tidningen Arbetet.

Den som är arbetslös under en längre period förlorar viktiga pensionsrättigheter. Dagens system bygger också på att man arbetar minst 41 år. Med tanke på utbildningskrav och annat ger det knappast några marginaler.
Den som har en låg lön får också en lägre pension. Många arbetsplatser saknar dessutom både kollektivavtal och uppgörelser om tjänstepension. Det riskerar att drabba den enskilde hårt.

Revorna i välfärden har blivit så stora att massor av människor kommer att falla igenom.

Kvinnor drabbas hårdare

Vi vet att kvinnor drabbas hårdare än män. Till Arbetet säger Foremas samhällspolitiske chef Håkan Svärdman också att de som kommit till Sverige i vuxen ålder är särskilt utsatta. Han talar om ett systemfel.

Samtidigt behövs ingen större fantasi för att inse att risken att rasa ut ur välfärdssystemets gäller precis alla. En period av sjukdom eller personliga problem, ett företag som går omkull eller en arbetsgivare som inte uppfyller sina skyldigheter. Det kan drabba precis vem som helst av oss.

Ändå handlar den politiska debatten om helt andra saker. Frågan på dagordningen just nu är sänkta skatter. Moderaternas partiledning - som nästan lyckats göra sitt parti politiskt irrelevant – talar till och med om ultimatum.

Livet blir svårare

Moderat - och stundtals Centerpartistisk - skattepolitik handlar om att göra livet ändå lite svårare för precis den grupp som Forenas siffror handlar om. Den handlar om att sänka ersättningen till den som är sjuk, om att dra in åtgärder mot arbetslöshet och om att öka utrymmet för arbetsgivare som inte vill ha kollektivavtal. Det är sänkta skatter för den stora grupp svenskar som klarar sig ganska bra, och sänkta inkomster för de som redan har det svårast.

Låt oss för en gångs skull tala klartext. Det är klasspolitik och en väg att fördjupa de sprickor som är på väg att släppa in verklig fattigdom i vårt land.

Januariavtalet har formuleringar om att minska de ekonomiska klyftorna. Annie Lööf har beskrivit det som en bisats. I morgondagens demonstrationer har Stefan Löfven, Magdalena Andersson och de andra talarna möjlighet att göra fullständigt klart att Socialdemokraterna aldrig kommer att betrakta jämlikhet eller trygghet som en bisats.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM