Mejla

Zina Al-Dewany

Stockholmarna behöver paus från Svenonius

Det slösas friskt med våra skattepengar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna i Stockholm, med Irene Svenonius i spetsen, vädjar om hjälp.
Moderaterna i Stockholm, med Irene Svenonius i spetsen, vädjar om hjälp.

Hur min hemstad och region sköts på är det som upprör mig mest just nu.

Det kanske handlar om närhet till nyheten, men det handlar även om en region som ständigt slår nya rekord i att styras sämst. Och som nu vill ta med sig resten av Sverige i fallet.

I veckan var en av de mest delade nyheterna ett utspel från Stockholms regionråd Irene Svenonius. Med orden ”Stockholm behöver en andhämtningsningspaus” menade hon att Stockholm inte längre skulle delta i utjämningssystemet.

Det är ett system som enkelt sagt fördelar pengar jämt mellan rika och fattiga kommuner.

Eftersom jag generellt inte tror att fattiga får skylla sig själva, eller att rika ska slippa bidra till samhället, så tror jag inte heller att vi i Stockholm ska sluta bidra till resten av landet. Samtidigt är det inte riktigt sant att Stockholm bara ger utan att ta.

 
Svenonius argument för att vi ska sluta bidra är att pandemin slagit hårt mot regionen. Enkelt uttryckt menar hon att vi inte har råd att hjälpa andra. Men för bara ett par månader sedan lät det annorlunda.

– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Mitt under pandemin har Svenonius alltså knappast haft problem med att tigga om hjälp. Från Socialstyrelsen i form av skyddsutrustning, från allmänheten i form av en gåvofond till regionen. Gåvofonden är tänkt att gå till inköp av utrustning och läkemedel, och enskilda får donera upp till en miljon kronor per gåva. Det kanske inte hade behövts – om hennes lagerhållning av skyddsutrustning räckt i mer än fyra dagar under pandemin. Eller om NKS under det moderata styret inte blivit det dyraste och mest skandalomsusade sjukhusbygget i historien.

Det slösas friskt med våra skattepengar – men inte en krona ska minsann gå till behövande regioner. Som att våra skattepengar i dag går till vanliga stockholmare.

Under det 14 år långa moderata styret i Stockholm har våra pengar gått till att privatisera sönder sjukvården i regionen. De har gått till konsultarvoden ingen kunnat redovisa för och de har gått till moderata politiker som mer än en gång misstänkts och bedömts vara jäviga.

Det skulle inte förvåna någon om Stockholm var den mest korrupta regionen i landet. Så är det är någon som lärt mig att mina skattepengar kan gå till sämre ändamål än ett rättvist system i landet, så är det Svenonius.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.