Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Sverigedemokraterna gillrar en fälla för SVT

Försöker få public service att gå åt höger

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berättade för P1 Morgon att SVT och Sveriges radio borde ”föra samman landet till en nation igen”.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson berättade för P1 Morgon att SVT och Sveriges radio borde ”föra samman landet till en nation igen”.

LEDARE

Inför sina landsdagar har Sverigedemokraterna presenterat nya förslag för public service.
Det räcker inte att SVT, Sveriges radio och UR får mindre pengar – innehållet måste dessutom granskas hårdare, bli mindre "vänstervridet" och sprida svenska värderingar.
Till P1 säger Åkesson rakt ut att public service ska "föra samman landet till en nation igen", men partiets generella linje i frågan har legat fast länge.

Skrämseltaktik

Det handlar om ren skrämseltaktik med målet att få TV och radio att självmant vrida sig högerut.
Nog vill Sverigedemokraterna ha större kontroll över vad som sänds i Sveriges största medier, men det är fel att tro att det handlar om politik Åkesson försöker vinna väljare på.
Med hot ska public service luras till att bli mer höger, allt i "opartiskhetens" och "saklighetens" namn där allt partiskt och osakligt praktiskt nog för Sverigedemokraterna är motsatsen till vad de själva vill och driver. Då ska det också stämplas som vänster, oavsett vad verkligheten säger.

Taktiken har på senare tid plockats upp av både Kristdemokraterna och Moderaterna och plötsligt har hela högern samlats kring en falsk omsorg om public service "förtroende".

Ingen vänstervridning

Det är helt enkelt inte sant att förtroendet för public service skulle vara i kris. Sant är att förtroendet minskat, men det gäller för hela mediebranschen. Lokalpress, TV4 och DN har sett ett förtroendetapp i nästan samma takt som public service. Sedan valet har förtroendet för SVT dessutom ökat för första gången på flera år. Svenska folkets förtroende för Sveriges radio är nästan lika högt som för Säpo. Allt detta står att läsa i Medieakademiens Förtroendebarometer från 2019.

Vänstervridningen har man heller inte rätt i. Tvärtom visar Institutet för mediestudiers analys av valet 2018 att SVT:s rapport hade en rejäl övervikt av inslag som hade positiva vinklar på alliansen som regeringsalternativ.

Nog är det viktigt att väljarna vet vilken vridning Sverigedemokraterna vill se i public service.
Men det är minst lika viktigt att cheferna på SVT och Sveriges radio vaknar och ser utspelen för vad de är:
Ett falskspel för att fylla hela programtablån med invandring och reklam för högerpolitik.
Den fällan ska man inte gå i.

Av: 

Lotta Ilona Häyrynen

Publisert:

LÄS VIDARE

SD:s landsdagar blir säkert succé

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Public service

Sverigedemokraterna

UR

SVT, Sveriges Television

SR, Sveriges Radio

Säpo