Pernilla Ericson

Nu får Trump kriga mot USA:s kvinnor

Aborträtten står på spel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demonstration för aborträtten i Seattle, USA, 2018.
Demonstration för aborträtten i Seattle, USA, 2018.

Donald Trumps berömda uttalande från 2005 har fått en ny innebörd.
“När du är en stjärna, så låter de dig göra det, du kan göra vad som helst … greppa tag om fittan.”
Han är tv-stjärnan och den brutalt skuldsatta affärsmannen som tjusat ett helt land med högerpopulism. Kvinnor ska hållas på plats.
Trump hade bara varit president i tre dagar när han skrev under beslutet att sluta betala bidrag till organisationer i världen som utför aborter eller stödjer aborträtten. Varje år görs 20 miljoner osäkra aborter i världen och 47 000 kvinnor dör som följd.
Trump har tillsatt två domare till Högsta domstolen. Hans stöd till våldtäktsanklagade Brett Kavanaugh delade landet. Abortmotståndare firade.
Grab ‘em by the pussy.

Inte ens offer för incest får göra abort

Natten till onsdag godkände delstatskongressen i amerikanska Alabama landets strängaste abortförbud. I delstaten ska inte längre kvinnor och flickor få fatta beslut om sina egna kroppar. Inte ens utsatta för incest eller andra former av våldtäkt ska få göra abort. 25 republikanska män röstade ner det undantaget. Bara i år har aborträtten begränsats i 16 delstater.

Grab ‘em by the pussy.
Margaret Atwoods framtidsdystopiska bok “Handmaid’s tale” är mer aktuell än någonsin. I berättelsen har en kvinna, Serena Joy, en avgörande roll i att kvinnor fråntas sina rättigheter. Så även i verkligheten. Det var en kvinnlig guvernör, Kay Ivey, som godkände det monstruösa lagförslaget i Alabama.
USA är det land som världen blickar mot, med både skräck och beundran. Sverige har länge sugit åt sig allt som sker i USA som en tvättsvamp. Livsstil, mat- och klädtrender, tekniknyheter, hela nöjesindustrin. Inte minst värderingar. Inför EU-valet affischerar högerkonservativa Kristdemokraterna med budskapet “Make EU lagom igen”, ett eko av Trumps “Make America great again”. Likt Sverigedemokraterna vill KD begränsa den svenska aborträtten.
Grab ‘em by the pussy.

Enorm skjuts för kvinnorörelsen

I USA har den konservativa rörelsen siktet inställt på Högsta domstolen och domslutet Roe mot Wade år 1973, som slog fast att abort ingår i den grundlagsskyddade rätten till privatliv. Målet är att få det kullkastat, och för varje konservativ domare i HD ser man möjligheten närma sig.

När självklara rättigheter fråntas kvinnor i USA, så gör det avtryck på övriga världen. Den konservativa rörelsen känner medvind. USA står och väger, och världen med dem: framåt – eller en tidsresa bakåt?

För Trumps framfart har samtidigt gett kvinnorörelsen en enorm skjuts. Rekordmånga kvinnor vann platser i USA:s kongress i fjolårets mellanårsval. Demokratiska senatorn Kirsten Gillibrand säger nu till CNN: “Om den här presidenten vill ha en fajt med USA:s kvinnor, så ska han få det.”
Alla skamgrepp kan stå honom dyrt.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.