Mejla

Daniel Suhonen

Nya Karolinska är verklighetens GoT

Hallengren borde ta på sig hjälterollen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Likt en Daenarys Targaryen på en av sina drakar far moderaten Irene Svenonius fram och attackerar sjukvården i Stockholm.
Likt en Daenarys Targaryen på en av sina drakar far moderaten Irene Svenonius fram och attackerar sjukvården i Stockholm.

LEDARE

Tv-serien "Game of thrones" är snart slut, men medborgarna i konungariket Sverige lär i åratal framöver kunna (o)roa sig med den evighetslånga skräcktragedin Nya Karolinska sjukhuset.

Den senaste veckan med stora varsel och larmrapporter i ett tempo får mig att tro att det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius vårdstrategi inspirerat det senaste Game of thrones-avsnittet.

Irene Svenonius (M).

Likt en Daenerys Targaryen, på ryggen till en drake inhyrd av Skanska och skojarna på Boston consulting group attackerar Irene Svenonius varje möjlighet till en fungerande sjukvård i Stockholm. Personalen aningen flyr eller sparkas ut. Vårdtagarna och medborgarna försöker ta skydd undan kaoset med privata försäkringar, men för de flesta finns ingen räddning.

Cancern hade hunnit sprida sig

I måndags kom dråpslaget: Nya Karolinska ska sparka 550 personer. När Vårdförbundets representant kommenterade beslutet i Ekot kunde man höra vreden bubbla. Fast vad de flesta nog känner är en stor oro.
Nya Karolinska har redan lett till dödsoffer.

Bertil Gustafsson nekades vård för sin cancer sommaren 2017. När han slutligen fick tid för behandling hade cancern spridit sig. Bertil Gustafsson slogs in i det sista för att påtala bristerna. Hans anhöriga har drivit på för att pröva fallet rättsligt. I förra veckan kom beskedet att kammaråklagaren lade ner förundersökningen i brist på bevis. Men Bertil Gustafssons öde är för alltid ett bevis för att något är allvarligt fel med Nya Karolinska.

Nya Karolinska är så vanskött att om det inte är kriminellt är det fel på lagarna.

I dagarna intervjuades den erfarna hjärtläkaren Inger Hagerman av Dagens Nyheter. På grund av den misslyckade modellen med ”värdebaserad vård”, som konsultfirman Boston consulting group sålt på borgarmajoriteten i landstinget, är man förbjuden att hjälpa de multisjuka som behöver en sammanhållen vård för olika åkommor. I stället tvingas patienter springa mellan olika vårdflöden, som är allt annat än anpassade efter människorna som behöver vården. Läkarna tvingas till civil olydnad. ”Jag struntar i vissa saker och gör som jag brukar göra, det vill säga: jag sköter både den ena diagnosen och den andra”, har Inger Hagerman sagt till DN.
Nya Karolinska är så vanskött att om det inte är kriminellt är det fel på lagarna. Den tidigare Nya Karolinska-chefen Melvin Samson, tätt sammanlänkad med det multinationella sjukvårdskapitalet, ska nu leda sjukvården i den saudiska megastaden Neom. Uppdragsgivare är den journalistmordanklagade saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Nationell haverikommission behövs

Nu måste regeringen agera. Socialminister Lena Hallengren kan om hon vill ta initiativ till en nationell haverikommisson för att reda ut ansvaret kring Nya Karolinska. Kanske bör man göra det hyresnämnder kan göra med hyresfastigheter som vansköts – ställa Nya Karolinska och Region Stockholm under tvångsförvaltning?

Möjligheten bör prövas. Vad NKS-historien saknar är en hjälte. Ta den Hallengren! Rädda oss från Karolinska-Daenarys Svenonius och hennes horder av konsulter.

Innan fler dör.

Av: 

Daniel Suhonen

Publisert:

LÄS VIDARE

M och Nya Karolinska är siamesiska tvillingar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Irene Svenonius

Game of thrones

Lena Hallengren

Skanska

Mohammed bin Salman