Ledare

Ställ Reinfeldt mot väggen, Sarkozy

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I rampljuset I och med det svenska ordförandeskapet är det mycket fokus på Fredrik Reinfeldt. Sarkozy ­borde då ta tillfället i akt och fråga Reinfeldt varför han inte håller det han lovar.
I rampljuset I och med det svenska ordförandeskapet är det mycket fokus på Fredrik Reinfeldt. Sarkozy ­borde då ta tillfället i akt och fråga Reinfeldt varför han inte håller det han lovar.

LEDARE

3 JULI 2009. I dag kommer Frankrikes president till Stockholm. Det är osäk­ert om Nicolas Sarkozy läser de ­svenska Moderaternas rapporter. Om den franska ambassaden gjort sitt jobb borde landets president ändå ha med sig en sammanfattning av hur Fredrik Reinfeldts parti såg på finanskrisen för bara en månad sedan.

Då talade Moderaterna om ”beteenden i banker och andra ­finansins­titut som måste beskrivas som ­mycket oansvariga eller till och med olagliga”. Det var inte bara övervakningen av kreditmarknaden som skulle bli bättre. Reglerna för spekulationsfonder måste också skärpas.

Liknar Sarkozys kritik

Språket i rapporten låg nära den kritik som Nicolas Sarkozy och Angela Merkel riktat mot kvartalskapitalismen. Den franske presidenten borde alltså vänta sig stöd från EU-ordförande Reinfeldt när nya regler för ”alternativa investeringsfonder” ska förhandlas fram under hösten. Även i EU-parlamentet finns sådana förväntningar, sedan socialdemokrater, gröna och många kristdemokrater kommit överens om att det behövs tuffare krav.

Skilja dikt från verklighet

Nu är franska diplomater säkert så skickliga att de kan skilja valbudskap från verklig politik. Sarkozy borde därför också ha med en analys som berättar att den svenska regeringen driver en helt annan linje än den som Moderaterna utlovade inför EU-valet. Då försäkrade partikansliet i Gamla stan att programmet om finansmarknaderna var ”officiell moderat politik”.

Nu säger regeringens ansvariga statsråd något helt annat.

”Sverige börjar EU-ordförande­skapet med att försvara ­riskkapitalet”, skrev Financial Times i går. Tidningen citerade Mats Odells löften att ­begränsa de nya reglerna. ”Det var ­inte riskkapital eller hedgefonder som orsakade krisen”, ­förklarade Odell. ”Målet är att ha sunda regler, inte att döda industrin”

Riskkapitalisterna välkomnade Mats Odells uttalanden. ”Det är mycket uppmuntrande att den ­svenska

regeringen har denna inställning”, sa chefen för den brittiska bransch­organisationen.

Mats Odell är som bekant krist­demokrat, men Fredrik Reinfeldt gav liknande signaler efter mötet med Gordon Brown i måndags. EU-kommissionens förslag om nya regler för spekulationsfonder har inte heller någon framträdande plats i det svenska ordförandeprogrammet.

Tvärtemot vad som sagts

Regeringen har lämnat en fakta-pm till riksdagen som handlar om att mjuka upp reglerna, inte skärpa dem. Där framgår det också att förslaget om fonderna inte sänts ut på remiss. Mats Odell har i stället skapat en referensgrupp, dominerat av finansintressena. Alla turer kring de nära banden med Carnegie har tydligt inte avskräckt ministern.

Nicolas Sarkozy och Angela Merkel fångar upp en folklig kritik mot kortsiktig spekulation som är fullt berättigad.

Den franske presidenten borde fråga Fredrik Reinfeldt varför de moderata vallöftena försvann.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

EU

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU