Jonna Sima

Åkessons sambo visar blåbrun väg

SD får för första gången riktig makt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Louise Erixon krattar gången för sin sambo Jimmie Åkesson i Sölvesborg.
Louise Erixon krattar gången för sin sambo Jimmie Åkesson i Sölvesborg.

I årets val blev Sverigedemokraterna störst i 19 av Skånes 33 kommuner. Det rekordstora stödet för det främlingsfientliga partiet i södra Sverige fick tv-duon Filip & Fredrik att härskna till i sitt program "Breaking News" i Kanal 5.

– Nu får det vara nog! Vi har haft tålamod med Skåne i hundratals år och i kväll påbörjar vi det arbetsamma projektet att gräva bort Skåne från resten av landet, sa Fredrik Wikingsson.

Vi kan väl säga att det arbetet gick sådär. Sverigedemokraterna har i stället knipit sina allra första kommunordförandeposter i Sydsverige.

Nu är det klart att Louise Erixon tillträder som ny ordförande för kommunstyrelsen i hennes och sambon Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg i Blekinge. Sedan tidigare har SD en ordförandepost i Hörby kommun, även om Stefan Borgs tid som kommunstyrelsens ordförande blev kort. Han tvingades snabbt avgå, som så många andra sverigedemokrater, efter att tidningen Expo och andra medier avslöjat att Borg spridit homofobi, rasism och pro-ryska utspel på sociala medier.

Makterövrandet i Skåne

SD blev också största parti i Trelleborg, och liksom i Hörby har partiet där ingått en valteknisk samverkan med M och KD. I Sölvesborg har SD för första gången bildat en koalition med M, KD samt det lokala Solpartiet.

Annie Lööf och Jan Björklund borde studera det skånska exemplet.

För SD är dessa samarbeten på kommunal nivå naturligtvis en stor framgång. Det var i Skåne som en gång "de fyras gäng" bildades – partiets kärntrupp med Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder. Det är i Sydsverige man nu erövrar makten över människors vardag och inleder samarbeten med andra borgerliga partier. Modellen ska sedan exporteras till rikspolitiken är sannolikt tanken.

Ulf Kristerssons tappar greppet

Moderaterna är fortfarande splittrade i synen på SD-samarbete. Partiets policy är att inte förhandla eller samarbeta med SD. Men i Skåne verkar moderata partiföreträdare göra lite som de vill. Kanske är det för att försöka få pli på sitt parti som Ulf Kristersson den här veckan åker till bland annat Vellinge i Skåne för att, som han säger, "träffa dem runt om i landet som har gjort det på riktigt". Det är också möjligt att Moderatledaren vill studera hur hans partikollegor tillämpar det blåbruna samarbetet i praktiken.

Annie Lööf och Jan Björklund borde studera det sydsvenska exemplet. Det är trots allt lättare att avvisa en blåbrun regering än att hacka bort Sveriges sydspets.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.