Mejla

Eva Franchell

Skäms inte för att du är ensam

Fyra av tio svenskar har känt ofrivillig ensamhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har flest ensamhushåll i världen.
Sverige har flest ensamhushåll i världen.

LEDARE

Ensamhet är lika farligt som rökning.

Risken för att dö i förtid är 50 procent högre för den som är utan vänner. Kroppens reaktioner på ensamhet syns ända ner på cellnivå. En amerikansk undersökning visar att stresshormonerna sänker kroppens immunförsvar och gör den känsligare för infektioner. De ensamma blir deprimerade och sjuka. De känner mer smärta och hamnar oftare på sjukhus.

Fyra av tio svenskar har känt ofrivillig ensamhet, men det är inget man pratar om för i det här landet är ensamheten skamlig.

Trots att den kanske är det största hotet mot vår hälsa är ensamheten ingen större politisk fråga. Här skänker regeringen två miljarder till idrotten medan de ensamma får dela på två miljoner. Kanske beror det på att de idrottande är unga medan de ensamma tenderar att vara äldre och att vara gammal är ju nästan lika skamligt som att vara ensam.

Färre äldre i riksdagen

Den svenska politiken styrs av unga människor medan riksdagens äldre ledamöter bara blir färre. I den nyvalda riksdagen är sex av 349 ledamöter över 65 år.

Det är inte konstigt att perspektivet blir skevt.

Det är ju de unga politikerna som utan att reagera har sett hur vart fjärde äldreboenden lagts ner. Årligen nekas tusentals gamla sitt rättmätiga boende på grund av platsbrist. I stället får de bo kvar hemma med hjälp av hemtjänst och det är ju i princip samma sak som att vara ensam. En stressad personal rusar genom lägenheten och lämnar sedan den gamla kvar med en upptinad matlåda framför sig.

Kan det bli mer uppenbart att man saknar middagssällskap?

Nästan hälften av Sveriges kommuner använder i dag kameraövervakning av de gamla. Än så länge sker det bara på natten, men perspektivet förskräcker. Jag kan förstå att tekniken kapar kostnader. När robotar står för underhållningen och gps-larm varnar om de gamla går ut behövs det inte lika mycket dyr personal.

Lever ensammast i världen

Men kameran kan inte övervaka varje andetag. När den gamla till slut ger upp möter de döden i all ensamhet. Var femte person som tagits in på sjukhus dör lika ensam. Vi har rationaliserat bort all tid för medkänsla och då är det inte konstigt att depressionerna ökar.

Storbritannien har numera en minister med ansvar för att bekämpa ensamheten. Där kan man få sociala aktiviteter på recept och här hemma gick Liberalerna till val på samma idéer. Man kan tycka mycket om Liberalerna, men de har riksdagsledamoten Barbro Westerholm, 85, som slåss för en samhällsplanering för alla åldrar.

Vi svenskar lever ensammast i världen. Fyrtio procent av våra hushåll är ensamhushåll. När vi väl får en regering på plats måste den förstå att ensamheten inte kan gömmas undan, den måste hanteras som ett av våra stora samhällsproblem.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Sjukhuset där nästan hälften dör ensamma

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barbro Westerholm

Äldrevård