Ledare

Fira segrarna – fortsätt kampen

Av: 

Björn Fridén

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Att hbt-rörelsen varit så framgångsrik handlar om något så enkelt som att den har haft rätt”

Foto: läge att festa loss Det här gänget passade på att ha svensexa på Pride för Paulo Vieira (i mitten). Vännerna heter Ancelmo Santos, Saulo Jr, Rosan Pinto och Rafael Alves.

Så börjar årets Pridevecka lida mot sitt slut. Den färgsprakande paraden går i dag genom Stockholm prydd med glada ­bögar, regnbågar och en och ­annan fjäderboa. Det är i vanlig ordning en enorm folkfest som i grund och botten handlar om människors lika värde.

Halva Stockholm är på fötter för att titta på tillställningen. Det brukar vara fler som tittar på paraden än som röstar på Kristdemokraterna. Paraden har blivit ett naturligt inslag och det är bara rikets allra buttraste herrar som störs av den.

Inte folkfest överallt

Som vanligt har Stockholm Pride samlat in pengar till sina systerorganisationer runt om i världen. Anledningen är enkel. Pridetillställningar anses på många håll i världen inte vara folkfester utan provokationer. De möts antingen med våld med myndigheternas goda minne, ­eller med våld från myndig­heterna själva.

Man behöver bara ta färjan över Östersjön för att se detta förtryck. I det lettiska parlamentet antogs häromåret en lag som förbjuder människor att tala om homosexualitet i positiva ordalag. I Vitryssland förklarar statskontrollerad media att homosexualitet är ondska och människor arresteras på hbt-sammankomster helt utan rimliga skäl.

En framgångssaga

Amnesty vittnar om ”kurerande våldtäkter” för lesbiska kvinnor runt om i världen. Och på sina håll nöjer man sig inte med mindre än dödsstraff.

Samtidigt ska man inte tro att allt är frid och fröjd i Sverige. Steriliseringar av transpersoner pågår fortfarande och hat­brotten ökar. Sverige utvisar ännu hbt-flyktingar till exempelvis Iran där de riskerar tortyr eller döden.

Pride behövs.

Pride och hbt-rörelsen har ­varit en framgångssaga.

Att den varit så framgångsrik handlar om något så enkelt som att den har haft rätt. Det finns i grund och botten ett väldigt starkt stöd för mänskliga rättigheter.

I ett inledande skede handlade det om något så modest som att visa att hbt-personer var som folk är mest. På den punkten har man lyckats väldigt väl.

Hbt-­rörelsen har därefter gett sig på det ena politiska målet ­efter det andra.

Klart man vill festa

I Sverige har det inneburit att sjukdomsklassningen av homosexualitet försvunnit, det har inneburit könsneutrala äktenskap och nu hägrar slutet för tvångssterilisering i samband med könsbyte.

I USA skrotas lagen som förbjuder människor att komma ut om de arbetar inom försvarsmakten. Och allt fler delstater inför könsneutrala äktenskap – nu senast New York.

Att man i det läget vill festa loss lite med en parad är kanske inte så värst märkligt.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Pride

Stockholm

Hbtq