Mejla

Anders Lindberg

Gubbsjukt, Berlusconi

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I SKANDALENS CENTRUM  Silvio Berlusconi – och flickan han misstänks ha köpt sex av, Karima El Mahroug.
I SKANDALENS CENTRUM Silvio Berlusconi – och flickan han misstänks ha köpt sex av, Karima El Mahroug.

LEDARE

7 APRIL 2011. Rubygate

Rättegången om det som kallas ”Ruby­gate” mot Silvio Berlusconi började i går klockan halv tio och sköts raskt upp till 31 maj.

Berlusconi, en bit över 70 år, anklagas för att ha köpt sex 13 gånger av minder­åriga Karima El Mahroug, även kallad Ruby. Han ska även ha missbrukat sin ställning som premiärminister när han försökt få Ruby släppt sedan hon åkt fast för stöld.

Både Ruby och Berlusconi nekar till anklagelserna.

Men Ruby är inte den enda. Åklagarna uppger att hela 33 kvinnor har deltagit i de ”erotiska fester” som hållits i hans villa nära Milano. Kända som ”Bunga-bunga”-fester.

Ändrar lagarna

I Italien är sexköp inte olagligt, utom då det gäller minderåriga. Eftersom Ruby bara var 17 år då sexköpen påstås ha skett kan Berlusconi åtalas för dessa. Tre ytterligare personer som uppges ha arrangerat sexköpen står under åtal.

Det är inte första gången Berlusconi dras in i en rättsprocess. Han har klarat sig förut. Mycket tack vare att han ändrat lagar och regler för att slippa möta rättvisan.

Splittrade motståndare

Italien är ett polariserat land. Block­politiken är stenhård. Det har gjort det möjligt för Berlusconi att hävda att han företräder ett allmänintresse och samtidigt ogenerat gynna egna ekonomiska intressen. När han fått kritik har han anklagat kritikerna för att vara politiska motståndare. Oavsett om kritiken kommit från rättsväsende, tidningar eller myndigheter.

Hans motståndare har bråkat inbördes. Fackföreningsrörelsen är splittrad. När vänstern fått chans att bilda regering har man tagit med ytterkantsvänstern för att få majoritet i parlamentet. Vilket skapat instabilitet och politiskt kaos.

Berlusconi kontrollerar stora delar av media. Han är en av Italiens rikaste män. Han har anklagats för allt från samröre med maffian till att köpa domare. Men aldrig blivit fälld i domstol.

Tappar stöd

Nu verkar det dock som att väljarna, särskilt de kvinnliga, börjat tröttna.

Rubygate blev för mycket för många. Gubbsjukan blev tungan på vågen. För en och en halv månad sedan höll kvinnor demonstrationer över hela Italien under parollen ”Ora basta!” (Nu får det vara nog!).

Nu avlöser demonstrationerna varandra. Den politiska oppositionen försöker arm i arm med olika folkrörelser få Berlusconis regering på fall.

Frågan är nu om Berlusconi överlever Rubygate. För varje skandal har han tappat stöd. Hans marginal i parlamentet är nu nere i en handfull röster.

Som han dessutom enligt elaka rykten har köpt, bokstavligen.

Frågan är bara hur länge pengarna räcker.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg