Inget barn ska vara så utsatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förtjänar respekt Det är svårt att föreställa sig modet som krävdes av Patrik Sjöberg för att berätta om övergreppen. Förhoppningsvis innebär det att fler vågar berätta och att fler övergrepp kan förhindras.
Förtjänar respekt Det är svårt att föreställa sig modet som krävdes av Patrik Sjöberg för att berätta om övergreppen. Förhoppningsvis innebär det att fler vågar berätta och att fler övergrepp kan förhindras.

29 APRIL 2011. Övergrepp mot barn

Det är svårt att föreställa sig det mod som måste krävas för att göra det Patrik Sjöberg gör just nu. Han – som gjort en nation stolt med sina framgångar och som skapat rubriker med sin hårda livsstil och sin stentuffa attityd – berättar om det mest förbjudna.

Att han utsatts för övergrepp. Att han varit ett offer. Och att han byggt upp en lögn för att kunna leva med den erfaren­heten.

Att förövaren är den hyllade tränare som beskrivits som förklaringen till Sjöbergs, och andras, framgångar kan inte ha gjort det lättare.

Förändrar bilden

I dag måste alla känna den djupaste respekt för det Partrik Sjöberg berättar.

– Det kommer att komma något gott ur det här, sa Sjöberg i gårdagens Aftonbladet.

Det har det redan gjort.

På ett sätt förändrar avslöjandet bilden av sexuella övergrepp mot barn. En av Sveriges genom tiderna mest hyllade idrotts­ledare är så långt i från den klassiska bilden av en ful gubbe man gärna kan komma. Viljo Nousiainen var uppskattad, uppmärksam och alldeles obeskrivligt framgångsrik.

Och Patrik Sjöberg passar inte in i bilden av ett offer. Han blev bäst i världen – världsmästare och världsrekordinnehavare – precis som han ville. Han blev idol och förebild.

Offer från otrygga hem

Sexuella övergrepp mot barn är inte något som sker i samhällets marginaler. Sjöbergs avslöjande visar att det inträffar just under ytan av framgång och uppmärksamhet.

Förhoppningsvis innebär det att fler vågar berätta och att fler övergrepp kan förhindras.

I ett avseende bekräftar dock Sjöbergs berättelse det vi vet om pedofiler och deras offer.

De barn som drabbas är redan utsatta och har redan ett skadat förhållande till vuxenvärlden. Och övergreppen blir möjliga i slutna och auktoritära miljöer, som familjen, kyrkor och institutioner.

Och i idrottsföreningar.

Sjöberg beskriver hur Nousiainen valde ut sina offer bland de pojkar som kom från otrygga hem, pojkar som sökte en förebild och kanske en fadersgestalt. I stället utsattes de för övergrepp som lämnar ärr för livet.

Finns inga enkla lösningar

Här har vi alla ett ansvar. ­Inget barn ska vara så utsatt, så rättslöst eller så utlämnat att det tvingas stå ut med övergrepp. Ingen institution eller miljö ska vara så sluten att övergreppen kan fortgå, år efter år.

För om det är något vi har anledning att lära av Sjöbergs modiga avslöjande är det just att det inte finns några enkla lösningar på frågan om sexuella övergrepp mot barn. Strängare straff och hårdare kontroll kommer diskuteras varje gång ett nytt fall avslöjas, men inget av detta hade stoppat övergreppen i Göteborg.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.