Mejla

Daniel Swedin

Låt Ganna få stanna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I går skulle 91-­åriga Ganna Chyzhevska utvisas till Ukraina. Någon familj­ i Ukraina har hon inte och trots att hon är dement, synskadad och har problem med hjärtat anser Migrationsverket att hennes ärende inte­ hade ”synnerligen­ ömmande omständigheter”.

Ganna Chyzhevska skulle ut ur landet­.

Men en timme innan­ flygplansmotorerna startade agerade Europadomstolen­ och begärde ett tillfälligt stopp av utvisningen. I åtminstone två veckor till får Ganna­ bli kvar.

Det finns mycket att säga om den planerade­ utvisningen av den dementa 91-åringen.

Att Tobias Billström under gårdagen inte kunde kommentera ärendet eftersom han var på resa – i Göteborg. Att flygbolagets Aerosvits verkar ha en märklig känsla för varumärkes­hantering. Att socialminister Göran Hägglund – han som smickrar sig med att stå på de svaga och utsattas sida – varit monumentalt tyst. Eller något om Migrationsverkets rödkindade ur­skuldande av sitt beslut.

Migrationsverket och justitiedepartementet har översköljts med protest­er och på Arlanda demonstrerade i går många mot utvisningen. Det är länge sedan­ man sett en lagstiftning på så total kollisionskurs med det allmänna rättsmedvetandet.

Nyhetssajten Nyheter 24 berättade i går att samtliga riksdagspartier – till och med Sverigedemokraterna – har riksdagsledamöter som anser att lagen måste ändras. Undantaget är Moderaterna. De ville inte kommentera fallet och skyddade hellre sin minister.

Nu har Europadomstolen gett Ganna en två veckors respit. Om 14 dagar kan hon vara på väg ut till Arlanda igen. Tills dess måste ansvariga myndigheter ta sitt förnuft till fånga.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin