Mejla

Anders Lindberg

Åkessons problem är ljugandet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

De ständiga lögnerna en del av SD:s partikultur

I går sa Jimmie Åkesson tvärsäkert till TT:

– Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen.

Även i Sverigedemokraternas officiella pressmeddelande upprepades samma påstående med tillägget att förövarna var invandrare. Men alltihop var lögn.

I själva verket hade Isovaara glömt sin väska på krogen. Den var inte stulen som han påstod utan hittades där han lämnade den. I dag lämnade han sitt uppdrag i riksdagen.

På presskonferensen i dag spelade Jimmie Åkesson helt ovetande om vad som egentligen hänt och varför både han och partiet ljugit om händelseförloppet. Det är som om han inte är partiledare och inte ansvarig.

Åkesson försökte till och med framställa det som att han inte vet vad partiet skickat ut för pressmeddelanden, trots att presschefen stod bredvid honom.

Det går inte längre att hålla räkning på alla tillfällen Sverigedemokraterna ljugit nu. De ljög om vad som hände när Erik Almqvist och Kent Ekeroth röjde runt på Kungsgatan.

Partiet klippte till och med ihop en egen film där de ljög om händelseförloppet och lade ut i sin officiella Youtubekanal. När Expressen började sända delar av den riktiga filmen fortsatte de ljuga. Tills de åkte fast.

När Lars Isovaara blev polisanmäld för att ha förolämpat en vakt i riksdagen och gjort grisljud mot denne ljög Sverigedemokraterna ihop historien om att han skulle ha blivit rånad. Den höll tills väskan hittades.

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. Deras toppföreträdare har nu på kort tid avslöjats med att: kalla en kvinna för "lilla hora", kalla folk "blatte", "blatte-lover" och "babbe", beväpna sig med järnrör, ljuga för polisen, förolämpa en riksdagsvakt och göra grisljud, ljuga för polisen igen och hela tiden ljuga i media om det som skett.

Detta är resultatet av den partikultur Jimmie Åkesson skapat. En kultur av polerad yta men där man accepterar rasism och sexism så länge det inte syns utåt.

Det unika med Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Lars Isovaara är inte vad de sagt och gjort utan att de avslöjats.

Det är detta som är Sverigedemokraterna.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg