Mejla

Eva Franchell

Sverige kan gå före

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Värmeböljorna kommer aldrig ta slut, hettan kommer döda människor”

Det värsta skräckscenariot kan vara verklighet om 50 år. Jordens medeltemperatur ökar snabbare än beräknat, inom en livstid kan den ha ökat med fyra grader. För mänskligheten innebär det en katastrof.

Världsbankens chef Jim Yong Kim hoppas nu på chockeffekten. I rapporten ”Turn down the heat” redogör forskare för den dramatiska uppvärmningens ­effekter. Jim Yong Kim vill tvinga fram ­åtgärder genom att skrämma oss.

Det kan behövas. I nästa vecka inleder FN ett nytt klimatmöte i Qatars huvudstad Doha. Förväntningarna på resultat är l­åga. Efter det misslyckade mötet i Köpenhamn 2009 har luften gått ur ­hela klimatarbetet. I finanskris och låg­konjunktur har miljöarbetet fått stå tillbaka.

Ett misslyckande för Sverige

Världens ledare kunde egentligen ­bara komma överens om en enda sak i Köpenhamn: att jordens temperatur inte fick öka med mer än två grader. Hur det ­skulle gå till kunde man däremot inte enas om och mötet slutade i ett veritabelt misslyckande. Inte bara för superstaterna USA och Kina, utan också för Sverige ­eftersom Fredrik Reinfeldt då var ord­förande för EU-länderna.

Två grader var det enda man kunde ­enas om, och nu visar Världsbanken att värmen kommer att stiga dubbelt så mycket. Fyra grader innebär att delar av världen kommer att bli obeboelig. Havsnivån kommer att stiga, floder och ­kuster översvämmas medan torkan breder ut sig över andra delar av världen. Människor kommer att tvingas fly medan konflikterna ökar.

När dagens barn är gamla kommer de aldrig att åka på solsemester i södra ­Europa. Om medeltemperaturen stigit med fyra procent innebär det att en julimånad runt Medelhavet kan vara nio­ ­grader varmare än i dag. Värmeböljorna kommer aldrig att ta slut, hettan kommer att döda människor.

Börjar bli bråttom

Det har gått 20 år sedan klimatkonventionen slöts i Rio. Sedan dess har klimathotet beskrivits som någonting långt in i framtiden. Men det börjar bli bråttom nu.

Med ryggmärgen hänvisar miljö­minister Lena Ek genast till andra länder som inte minskar sina utsläpp. Men hela idén med Rio och handlingsprogrammet Agenda 21 var ju att alla skulle sätta igång och arbeta också lokalt. Om 50 år kan katastrofen vara över oss. Ställ om energin, Lena Ek. Visa vägen och bygg ut järnvägen. Modernisera kollektiv­trafiken.

Kliv upp ur sandlådan och visa att ­Sverige kan gå före i klimatarbetet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN