Karin Pettersson

Löfven måste ta strid om jobben

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Upp till strid Med två år kvar till valet är det dags för Stefan Löfven att bestämma sig för vilken strid han vill ta med Reinfeldt.
Upp till strid Med två år kvar till valet är det dags för Stefan Löfven att bestämma sig för vilken strid han vill ta med Reinfeldt.

29 OKTOBER 2012. Valfrågor

I början av 1990-talet hängde det på LO-borgen i Stockholm en skylt med en siffra. Det var antalet arbetslösa i hela landet. Siffran tickade stadigt uppåt, som en illustration på regeringen Bildts misslyckade politik.

I fredags presenterade Stefan Löfven sina förslag för hur vinstuttag i välfärden ska begränsas. Det var ganska blygsamma saker, som att det ska finnas okej med personal även i privat­ägda äldreboenden och skolor.

Förslagen var ett steg i rätt riktning. De visar dessutom att Stefan Löfven har förstånd att lyssna på sitt parti och förmåga att få med sig majoriteten i sitt parti på en kompromiss.

Men det är ingen val­vinnare.

För ärligt talat: Svenska väljare tycker alltid att S är bättre än högern på välfärds­frågor. Det kommer de göra nästa gång också.

Valet kommer att avgöras av helt andra saker. Ekonomin. Och jobben.

Stefan Löfvens strategi hittills verkar vara att undvika konflikt i just dessa frågor. Valet ska vinnas genom att Reinfeldt och Borg denna gång har verkligheten emot sig.

Det är en dålig strategi, på flera sätt.

För det första för att det är fegt. Politik handlar om idéernas kamp, om intressen som står emot varandra.

Socialdemokraterna måste kunna visa hur deras samhällsmodell skiljer sig från Fredrik Reinfeldts. Annars kanske de inte förtjänar att vinna.

För det andra för att det är farligt. Om valet återigen reduceras till en fråga om kompetens, så finns det mycket som talar för att väljarna kommer att rösta på Anders Borg nästa gång också.

För det tredje på grund av Sverigedemokraterna. Det finns tecken på att SD nu stabiliserat sig på en ny, högre nivå.

Blir integrationsfrågan dominerande finns bara ett parti som tjänar på det.

Sättet att möta SD är att se till att det finns en verklig konflikt i de frågor väljarna tycker är viktigast.

Det är nu knappt två år kvar till valet. Det är hög tid att Stefan Löfven bestämmer sig för vilken strid han vill ta med Fredrik Reinfeldt, och börjar berätta det för välj­arna.

Det borde inte vara så svårt. Ska Socialdemokraterna vinna valet 2014 så måste det handla om jobben.

Egentligen är det öppet mål. Varslen duggar som spön i backen, arbets­lösheten närmar sig åtta procent och nästa år kommer det bli värre.

Riksbanken struntar i konjunkturen, och reger­ingens jobbpolitik – 100 miljarder i skattesänkningar – har gett tveksam effekt.

Stefan Löfven har presenterat relevant kritik av Fas 3, vettiga förslag om hur man bryter långtidsarbetslösheten samt ordet affärsplan.

Men det räcker inte med att peka på andras misslyckanden. S behöver ett eget svar på hur man möter krisen och når full sysselsättning. Ett svar som mycket tydligare än i dag skiljer sig från Fredrik Reinfeldts.

Striden om jobben handlar i grunden om människosyn. Sverige håller på att få en tudelad arbetsmarknad, där några får tillgång till utbildning och kompetens­utveckling, och resten fastnar i skattesubventionerade låglönejobb. Detta bör Löfven ta strid om, och ställa mot ett massivt kunskapslyft på alla nivåer, från förskola till komvux.

Den handlar också om statens roll i ekonomin, och för näringspolitiken. Där håller pendeln i resten av världen på att svänga, och man inser att offentliga investeringar krävs för att skapa förut­sättningar för jobb och företagande. I Sverige minskar det statliga åtagandet steg för steg – vilket undergräver förutsättningarna för jämlik­het och tillväxt.

Stefan Löfven har kommit långt på ett år. Men nu är det dags att växla upp.

Kanske är det dags att damma av den där gamla skylten igen. Och säga att från och med nu har vi bara ett enda fokus: att peka på den där siffran som tickar uppåt.

Och ge ett alternativ.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN