Eva Franchell

Stefan Löfven gör en Juholt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är politisk högsäsong just nu. De politiska partierna slåss om uppmärksamheten och i går krockade Socialdemokraterna faktiskt med sig själva.

Samtidigt som Stefan Löfven presenterade ännu en del av sin budget satt den gamle partiledaren i radions direktsändning och nog var det Håkan Juholt som stal showen.

Med gott humör vidhöll han att om Socialdemokraterna vinner valet - då kommer han att raka av sig mustaschen. Han vill gärna sitta kvar i riksdagen ­eller bli EU-parlamentariker och det är klart att radiolyssnarna hoppas att det går bra för honom.

Det går inte att rasa mot en kille som är så öppen med sina fel och brister. ­­       I själva verket var han alldeles för blygsam när han i går beskrev sina insatser.

Håkan Juholt la en budget som fortfarande håller. I själva verket gör Stefan Löfven en Juholt när han i dagarna ­presenterar en budget som är nästan ­likadan.

Ungdomsarbetslösheten ska bekämpas med hjälp av snabba insatser, utbildning och yrkesintroduktion. Kunskapsresultaten i skolan ska öka och de elever som behöver ska få särskild läxhjälp.

Forskningen ska utvecklas både på universitet och i samarbete med företagen.

Människor i arbetslivet ska ha rätt till vidareutbildning. Ingen ska dumpas i passiva åtgärder. Omställningen mellan jobb ska fungera för sist men inte minst ska a-kassan höjas.

Formuleringarna är lite olika. Medan Håkan Juholts budget innehöll entusiasm är Stefan Löfvens framtoning mer återhållen och kravtyngd. Men det må vara hur det vill med hans omtalade ­affärsplan.

Den socialdemokratiska politiken verkar ändå ligga fast.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN