Mejla

Anders Lindberg

Konsulternas och korruptionens parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Historien är faktiskt makalös.

I dag avslöjar Dagens Nyheter den senaste i raden av skandaler om Nya Karolinska. Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) vill inte ha en extern granskning av den konsultcirkus som pågått trots att det handlar om mångmiljonbelopp.

Nu kan DN berätta att Karolinskas upphandlingschef Jan Svenonius varit den som godkänt upphandlingarna. Alltså hennes man.

Enligt experter kan det göra henne jävig i frågan om extern granskning. Familjen Svenonius bör helt enkelt inte själva avgöra om någon av dem ska granskas.

Men låt oss gå tillbaka från början.

Kostnadsskandalen

I höstas cirkulerade ett skämt i sociala medier om att Nobelpriset i ekonomi skulle tilldelas entreprenörerna bakom Nya Karolinska som lyckas fakturera över 60 miljarder för ett bygge som skulle kostat 14.

Det var inte roligt.

Men sanningen är att ekonomin dragit iväg något fruktansvärt. Just nu ligger prognosen för den totala kostnaden på hela 61 miljarder och än så länge är inte sista ordet sagt.

Det så kallade OPS-avtalet (Offentlig-Privat-Samverkan) där landstinget beställer och privata aktörer utför har resulterat i Sveriges dyraste sjukhus någonsin.

Antagligen hade Nya Karolinska aldrig sett dagens ljus om Moderaterna räknat rätt från början.

Konsultskandalen

Konsultföretaget Boston Consulting Group har sedan 2011 fakturerat Karolinska drygt en kvarts miljard kronor, enligt DN:s granskning. Mellan 2015 och 2017 var snittkostnaden för konsulterna 700 000 kronor i månaden och det saknas fakturaunderlag för 57 av miljonerna.

I januari lämnade Karolinskas produktionsdirektör Andreas Ringman Uggla sitt uppdrag. Han hade hämtats från just Boston Consulting Group 2014 och lät sedan samma bolag året efter vinna en upphandling på 118 miljoner kronor.

Konsulterna verkar ha fått husera fritt och fakturera lite hur som helst under Moderaternas ledning. Det minsta man kan begära är att de moderata landstingspolitikerna lägger alla kort på bordet i god tid innan valet.

Korruptionsskandalen

Nyligen sattes enorma affischer på Irene Svenonius, Ulf Kristersson och Anna König Jerlmyr upp i Stockholms tunnelbana.

”Vem löser gängkriminaliteten?

Det här gänget.” var texten.

Kanske är det elakt att påpeka, men är inte ett kännemärke för just ”gäng” att de lever utanför lagen och struntar i reglerna?

Att Moderaterna motsätter sig en extern utredning av konsult- och fakturaskandalen kan bara handla om en sak: de är livrädda för vad en extern granskning ska avslöja.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Boston Consulting Group

Irene Svenonius

Ulf Kristersson

Moderaterna