Publicerad:

Borgarna tänker tvångssterilisera

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I somras var folkpartisten Barbro Westerholm tydlig. Så fort riks­dagen samlades skulle hon ta initiativ för att en 40 år gammal lag skulle­ rivas upp.

– Det här kan inte vänta längre.

Vad var det hon pratade om? Tvångssteriliseringar. I Sverige är det nämligen så att transsexuella och intersexuella svenskar är tvungna att genomgå sterilisering för att få byta kön.

Sverigedemokraterna och Krist­demokraterna är de enda partierna som tycker att folk fortfarande ska tvångs­steriliseras.

Men i höstas föddes tanken att socialutskottet skulle ta ett eget initiativ för att avskaffa tvånget och på så sätt slippa bry sig om Kristdemokraterna.

I går kom så beskedet: tvångssteriliseringarna kommer inte avskaffas eftersom Kristdemokraterna lyckats dribbla bort frågan. Vad säger Barbro Westerholm­, hon som i somras inte kunde vänta med att riva lagen?

– Det här kan man leva med.

Varför de liberala partierna låter sig köras över av det underlivsfixerade Kristdemokraterna är märkvärdigt.

Vid partiets riksting i somras föreslogs att man skulle släppa sin steriliseringsfundamentalism. Partistyrelsen svarade: ”Transsexualism är en köns­identitetsstörning och klassas som en diagnos enligt WHO:s sjukdomsklassifikationssystem”. Politikersvenska för ”De där är ju sjuka”.

Nu ska frågan alltså utredas igen trots att den är väl utredd. 2007 föreslog en statlig utredning omfattande ändringar i lagen. 2010 ansåg Socialstyrelsen att steriliseringstvånget skulle bort.

Här har vi en regering som vägrat utreda­ jättelika förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen, men i en fråga som är utredd på längden och tvären ska man titta extra på.

Det är makabert.

De rödgröna bör kräva en extradebatt i kammaren så att Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet får förklara varför­ de vill fortsätta att tvångssterilisera människor. Deras väljare förtjänar besked.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: