Det räcker inte att snacka om kvinnor

Publicerad 2012-02-10

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

grabbigt Fredrik Reinfeldt och David Cameron var på glatt humör då toppmötet i Stockholm avslutades i går. De politiska tvillingarna har dock en del att oroa sig över – framförallt jämställdhetsfrågan.
grabbigt Fredrik Reinfeldt och David Cameron var på glatt humör då toppmötet i Stockholm avslutades i går. De politiska tvillingarna har dock en del att oroa sig över – framförallt jämställdhetsfrågan.

10 FEBRUARI 2012. Jämställdhet

Det var naturligtvis roligt för vår svenske statsminister att ha sin kompis David ­Cameron på besök. Den brittiske premiär-ministern och Reinfeldt är politiska tvillingar. Den europeiska mjukishögerns slipslösa posterpojkar, kompletta med medkännande budskap och varsin vacker brunhårig fru.

Fast den här gången möttes Reinfeldt och Cameron fullt uppklädda på Nordic future forum i Stockholm. Åtta nordiska och baltiska regeringschefer träffades på toppmötet som avslutades i går. 

Jämställdhet var en av de stora punkterna på agendan, vilket naturligtvis ­passar mjukishögern.

”Vi är en annan sorts borglighet. Vi är som folk är mest, vi ser de svaga grupperna, vi ser miljön, vi ser kvinnorna”. Det har varit både Reinfeldts och Camerons politiska melodi.

Men trots alla vackra mjuka ord fort­sätter de att ha problem med just kvinnor.

Med undantag för Sverigedemokraterna är Moderaterna det parti med högst andel manliga väljare i Sverige. Och i Storbritannien gjorde David Camerons låga stöd bland kvinnor att han misslyckades med att få majoritet i valet 2010.

I Sverige har de nya Moderaternas ­politik gett män större inkomstökningar än kvinnor samt försämrat den sociala tryggheten – vilket främst slår mot ­kvinnor.

I Storbritannien visar siffror från the House of commons library att kvinnor har drabbats dubbelt så hårt som män av Camerons nedskärningar.

Mansdominansen bland mjukishögerns väljare är helt enkelt ingen slump. Och Fredrik Reinfeldt hade kunnat vinna mycket på att ta de kvinnliga väljarna på större allvar.

I stället för att exempelvis upprepa sin kritiserade tanke att vi alla ska jobba tills vi är 75 kunde han konstatera att i fall kvinnor arbetade lika många betalda ­timmar som män skulle det motsvara 500 000 fler personer i arbete.

Men att exempelvis lagstifta om rätt till heltid är inget för Moderaterna. Och ­”arbetslinje” är fortfarande synonymt med att skära ned för sjuka och arbets­lösa. Inte att exempelvis åtgärda problemet att 30 procent av Kommunals medlemmar inte kan arbeta heltid på grund av för dåliga öppettider i barnomsorgen.

Fredrik Reinfeldt gillar att prata om jämställdhet på internationella konferenser. Men det är höginkomsttagare och män som har gynnats av hans politik. Kvinnor och låginkomsttagare har förlorat. Jämställdhetsbonusen har inte haft någon effekt på hur vi tar ut föräldra­försäkringen och vårdnadsbidraget har gjort kvinnor fattigare och låst fler i utanförskap.

Kvinnliga väljare verkar helt enkelt bry sig om vad mjukishögern gör – inte vad den snackar om.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.