Europas höger bär ansvar för krisen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Historikerna kommer inte att vara nådiga mot den nuvarande generationen europeiska ledare”

Kollapsen nära  I snart två år har EU-ledarna försökt applicera fel lösningar på fel problem för att åtgärda en diagnos som i grunden är fel.
Kollapsen nära I snart två år har EU-ledarna försökt applicera fel lösningar på fel problem för att åtgärda en diagnos som i grunden är fel.

Om Tyskland hade haft en socialdemokratisk regering hade eurokrisen varit löst nu.

Ja, med stor sannolikhet. 

Man ska akta sig för kontrafaktisk historieskrivning, men att kristdemokraternas Angela Merkel vann valet 2009 kommer att återuppta flera kapitel i böcker som ”Fem skäl till EU:s ekonomiska undergång”. Och det är den typen av böcker som vi kommer att få läsa.

Om inte Angela Merkel ändrar inställning – eller Tyskland får en annan regering.

Ursinnig ekonom

”Om vanliga människor visste en tiondel av vad jag vet om hur inkompetent eurokrisen har hanterats skulle det bli blodbad på gatorna” twittrade den välkände ekonomen Sony Kapoor i går ursinnigt. Och Kapoor har mer insyn än de flesta.

Utbrottet kom efter att Merkel meddelade att hon även fortsättningsvis säger nej till de två saker som i nuläget hade kunnat hjälpa mot en kollaps: någon form av gemensamma euro-obligationer, samt framförallt, att låta den Europeiska centralbanken, ECB, agera som en vanlig centralbank.

Kan inte vänta på tyskt val

Att låta ECB köpa nästan obegränsat av för tillfället värdelösa statsobligationer är det enda som just nu skulle kunna ge Europa lite andrum. Tyska medier uppger att Merkels regering kan vara på väg att byta position. Förhoppningsvis är det sant. SPD, de tyska Socialdemokraterna har en annan

inställning till krisen. Men de regerar inte. Tyvärr. Och Europa kan inte vänta på ett tyskt val 2013. Det är Merkel som måste ändra sig.

Felaktig diagnos

EU-ledarna har i snart två år försökt applicera fel lösningar på fel problem för att åtgärda en i grunden felaktig diagnos. Stora ned­skärningar skrevs ut som recept oavsett patient. Även till länder som hade bankproblem, inte underskottsproblem.

Vår egen Anders Borg lanserade ett förslag om hur hjälp skulle finansieras genom straffavgifter från dem som inte ”sköter sig”. Problemet är att de flesta krisande länder skötte sina statsfinanser. Spanien och Irland hade knappt behövt betala en krona till Borgs magiska fond, men skulle sedan alltså ändå

räddas med pengarna ur den?

Det gick inte ihop.

En fråga om månader

Vad vi ser just nu, är hur ett Europa som inte sedan första världskriget varit så dominerat av högerregeringar, har lyckats få en kris som inte hade behövt sprida sig bortom Grekland att  riskera att dra med sig hela världsekonomin. För att inte tala om att orsaka permanent skada på det europeiska projekt som tagit generationer att bygga upp.

Historikerna kommer inte att vara nådiga mot den nuvarande generationen europeiska ledare.

Högern måste ändra sig om krisen, annars kommer både euron och den europeiska ekonomin att kollapsa.

Antagligen inom ett par månader.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.