Mejla

Daniel Swedin

Invandrade arbetare utnyttjas hänsynslöst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Människor som arbetar 16 timmar om dagen, tjänar 2 000 kronor i månaden som bor i sina arbetsgivares källare.

Sådant har Hotell- och restaurangfacket, HRF, stött på i sitt arbete med rapporten ”Till vilket pris som helst?” som publicerades i går.

På 61 av 64 besökta arbetsplatser i Stockholmsregionen bryter man mot kollektivavtal eller lagen när man betalar ut lön till migrantarbetarna.

Hälften av arbetsgivarna har inga eller felaktiga anställningsavtal. Inte någon av de migrantarbetare som facket intervjuat har fått de anställningsvillkor som de lovades när de ansökte om att få komma till Sverige för att arbeta. Samtliga besökta arbetsplatser brister i antingen anställningsavtal, löner eller arbetstid.

Hotell- och restaurangfacket gjorde en liknande undersökning i fjol. Årets resultat visar att inget förbättrats och att migrantarbetare fortfarande utnyttjas.

När regeringen 2008 – med stöd av Miljöpartiet – ändrade reglerna för arbetskraftsinvandring varnade arbetstagarorganisationer för att orimliga arbetsvillkor och rätts­löshet.

Det där ville inte borgerligheten och de gröna lyssna på. Så i fyra år har vi kunnat läsa om invandrade arbetare som utnyttjas hänsynslöst på restauranger, i bärskogar, på bilverkstäder och byggarbetsplatser.

Förbättringar måste till. Bland annat föreslår HRF att de jobberbjudanden arbetsgivarna lämnar in till Migrationsverket blir juridiskt bindande anställningsavtal och att kontrollerna skärps.

 Grundläggande avtalsrätt måste gälla, även för arbetare från ett land utanför EU.

Svensk arbetsmarknad är en av världens mest internationaliserade. Mer än var tionde löne­arbetare är i dag född utanför landets gränser. Det är inte det frågan gäller. Frågan är om det är rimligt med ett gästarbetarsystem som är helt på arbetsgivarnas villkor och där människor exploateras.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin