ÅSIKT

De sveks som barn - nu sviker Reinfeldt

avIngvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En ceremoni kan naturligtvis inte läka såren efter övergrepp någon utsätts för som barn. Inga tal eller programinslag kan skyla över det svek det innebär att barn som samhället omhändertagit har blivit kränkta och utnyttjade.

En upprättelseceremoni kan på sin höjd skapa just upprättelse. Den kan bli ett erkännande av samhällets skuld, och offrens oskuld. På det sättet skulle en upprättelseceremoni också kunna bli ett avstamp mot framtiden.

Men det finns ett villkor. Samhällets och statens ursäkt måste ges med det största allvar.

Skulle ha varit storslaget

Det går inte att ta miste på förväntningarna på dagens ceremoni. Blå Hallen i Stockholms stadshus är uppbokad till sista plats.

Det går inte heller att ta miste på arrangörernas ambition. Lokalen var den mest respektingivande landet kan bjuda. Listan på de deltagande dignitärerna lång. Drottningen fanns på plats, liksom talmannen och flera ministrar.

I andra sammanhang skulle det ha varit storslaget. Men inte i dag. Den som verkligen skulle ha kunnat framföra det officiella Sveriges ursäkt fanns nämligen inte på plats.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har nämligen prioriterat ett möte med den bulgariska premiärministern Barisov i Sofia framför ceremonin i Stockholm. Till skillnad från kollegorna i länder som Australien, England, Skottland och Irland väljer han att inte själv uttala samhällets ursäkt.

Det är ett svek

Det skapar en känsla av att regeringen - eller i alla fall statsministern – inte tar frågan om upprättelse för de vanvårdade barnen på fullt allvar. Ceremonin blir i verklig mening ceremoniell, och kan därmed överlåtas åt Per Westerberg vars ämbete i mycket handlar om just ritualer.

Reinfeldts vägran att personligen närvara vid dagens ceremoni kan kanske inte beskrivas som ännu ett övergrepp. Men ett svek är det.