Mejla

Karin Pettersson

Anders Borg – last man standing

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Fredrik Reinfeldt sjunker snabbt i opinionen. Han verkar trött, saknar pondus och energi. Han har fortfarande bättre förtroendesiffror än Löven, men det är en ledning som minskar snabbt.

I alliansens ledande fyrklöver finns inte mycket positiv energi att hämta. Centerpartiet under Annie Lööfs ledning ligger stadigt förankrat ungefär på Maud Olofssons värsta katastrofnivåer. Jan Björklunds folkparti är, lite under radarn, alliansens nya problembarn. De hackar betänkligt i opinionen och ser sig omsprungna av Socialdemokraterna när det gäller förtroende för skolfrågorna. Och Kristdemokraterna – ja, ni vet. De hoppas på mirakel.

Så det är på Moderaterna det hänger, om det ska bli någon fortsättning efter 2014. Eller, egentligen inte det heller. Det hänger på en person. Den hästsvansade häxmästaren själv, Sveriges populäraste politiker - Anders Borg.

Det fanns en tid när det verkade som om moderaterna lärt av Göran Perssons misstag, och försökte matcha fram nya talanger. Men det har inte lyft för Sofia Arkelsten, Anna König Jerlmyr eller Hillevi Engström. Sten Tolgfors behöver vi inte ens tala om.

Bakom superduon Reinfeldt & Borg finns idag ingenting, sen ingenting, sen ingenting och sedan möjligen Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson eller Filippa Reinfeldt. Alla med en låååång resa kvar om de ska bli älskade av andra än gamla MUF:are. Moderaterna är Reinfeldt och Borg, och nu verkar Reinfeldt ha tappat gnistan.

Enligt en mätning från United Minds som presenteras i Aftonbladet i dag har en Socialdemokratiskt ledd regering större förtroende hos väljarkåren när det gäller jobben, vården, skolan och klimatet.

På ett enda område har Reinfeldt fortfarande ledningen. Det är Anders Borgs fögderi, ekonomin. Det ska statsminister vara glad över, eftersom ekonomin – tillsammans med jobben - är det område som brukar vara viktigast för väljarna när de ska rösta.

Även här finns dock orosmoln. I en intervju i P1 i helgen snurrade Borg bort sig ordentligt när han skulle förklara varför det i själva verket är en fantastisk framgång för alliansens politik att arbetslösheten idag ligger högre än det han själv kallade massarbetslöshet 2006. Hans förklaringar till vad poängen har varit med hans 20 indignerade utspel mot bankerna imponerar inte heller.

Kanske håller häxmästaren själv på att börja tappa sina magiska krafter.

Det vore förödande för regeringen. Anders Borg är Last Man Standing i en svårt sargad allians. Skulle han vackla finns inga reserver att skicka in. Då är nog inte bara slaget, utan hela kriget, förlorat.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson